Європа дала Росії зрозуміти, що частка її газу повинна скоротитися

Четвер, 15 вересня 2011, 10:14
Енергокомісар Європейського союзу Гюнтер Еттінгер дав зрозуміти, що частка "Газпрому" на європейському енергоринку повинна впасти.

Про це пише російський "Комерсант" цитуючи висловлювання енергокомісара.

Видання повідомляє, що Deutsche Welle у вівторок опублікувала зроблені минулого тижня в Кельні заяви енергокомісара ЄС Гюнтера Еттінгера (представник чиновника підтвердив справжність його слів).

Чиновник оцінив South Stream як спробу російських запобігти проекту "Південного коридору", тобто доставки газу до Європи по маршруту в обхід Росії: з Туркменії по дну Каспію в Азербайджан і далі через Туреччину з використанням Транскаспійського газопроводу (рішення про його будівництво ще не прийнято) і газопроводу Nabucco.
 
Еттінгер попередив Росію: якщо вона й справді вважає, що South Stream "або будь-який політичний тиск на Ашхабад і Баку" змусять Європу відмовитися від Транскаспійського газопроводу і Nabucco, "особисто я стану менше довіряти довгостроковим газовим контрактам і менше вірити в те, що газ не є політичним інструментом".

"Російським вигідніше мати частку на газовому ринку Європи в 30% від обсягу 600 мільярдів кубометрів, ніж 40% від 400 мільярдів", - підкреслив Еттінгер.

Відповідно, він дав зрозуміти російській стороні, що нарощувати фактичні закупівлі газу з Росії Європа буде готова лише в тому випадку, якщо частка "Газпрому" на європейському енергоринку, а отже, і залежність Євросоюзу від російських енергоресурсів, впадуть.

Без будівництва Транскаспійського газопроводу це неможливо.

Як відомо, в п'ятницю "Газпром" повинен підписати угоду, яка юридично зобов'язує акціонерів з учасниками South Stream - італійської ENI, французької EDF і німецької Wintershall - про їх входження в проект та гарантії його запуску.

Досі нічого подібного з партнерами по South Stream "Газпром" не підписував.

Мова йшла лише про меморандуми, які ні до чого не зобов'язують, але акціонерна угода означає "гарантію реалізації проекту".

Перша нитка South Stream повинна бути запущена не пізніше 2015 року (потужність - 15,75 мільярдів кубометрів газу на рік), і глава "Газпрому" Олексій Міллер запевняв, що проект буде йти строго по графіку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: