Винними в аварії на шахті імені Бажанова визнали бетон і природу

П'ятниця, 5 серпня 2011, 17:29 -

Експертна комісія з розслідування аварії на шахті імені Бажанова в Донецькій області вирішила, що інцидент стався через накладання низки факторів.

Про це повідомила прес-служба Міністерства надзвичайних ситуацій.

Експертна комісія кваліфікує це явище як раптове руйнування залізобетонного копра загальною масою з обладнанням понад 3,5 тис. тонн.

Заступник голови Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки Віктор Шайтан заявив, що на момент аварії на поверхню видавалась гірнича маса і динамічне навантаження від цього призвело до руйнування копра.

Реклама:

Причиною руйнування могла бути низька міцність бетону. Його мінімальна міцність була зафіксована на рівні три мегапаскалі, тоді як проектне значення має становити не менш як 20 мегапаскалів.

Крім того, можливим фактором, що призвів до обвалення, експертна комісія вважає відсутність контролю якості бетону під час спорудження і введення в експлуатацію копра у 1960 році.

За словами Шайтана, з роками накопичувались інші негативні фактори.

Так, у 1981 році шведські підйомні машини було замінено на машини виробництва СРСР, які мали більшу потужність і масу, щопризвело до збільшення статичного та динамічного навантаження на копер.

Крім того, з часом через появу тріщин на поверхні копра знизилась його морозостійкість. У ці тріщини проникала атмосферна волога і вугільний пил, який має у своєму складі сірку та її сполуки.

Все це пришвидшило корозію бетону та арматури.

Також в ході перевірок було виявлено розгерметизацію вентиляційного каналу в місці його прилягання до стовбура копра. В цьому місці ґрунтові води могли послабити основу фундаменту копра.

Отже, комісія дійшла до висновку, що сукупність цих фактів у поєднанні з несприятливими погодними умовами могла призвести до обвалення копра.

Як повідомлялося, через обвалення копра на поверхні шахти імені Бажанова в Макіївці загинули 11 шахтарів і ще четверо було госпіталізовано.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: