"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Розрахунки пекарів не зійшлися з розрахунками Азарова

Середа, 3 серпня 2011, 10:09

У відповідь на заяви чиновників про відсутність передумов для подорожчання хліба в країні пекарі заявили про майбутнє підвищення цін.

Якщо минулий тиждень ознаменувалася тим, що чиновники різних рангів і профілю заявляли про стабільність цін на хліб в країні, то тепер своє бачення кон'юнктури ринку озвучили представники галузі, прийшовши до прямо протилежного висновку, пише "Дело".

Основний аргумент чиновників - дешевизну зерна на внутрішньому ринку-пекарі визнали неспроможним для стримування цін на хліб.

"Ми печемо хліб не із зерна, а з борошна, а чи буде воно дешевшати адекватно тому, як обвалився ринок зерна - ще не факт. З досвіду минулорічних років можу сказати, що ціна борошна практично не змінювалася"- каже голова об'єднання "Укрхлібпром" Олександр Васильченко.

Реклама:

Вартість продзерна на внутрішньому ринку становить близько 1600 гривень / тонна, у той час як вартість борошна наближається до 3000 гривень / тонна і суттєвого їх зниження учасники ринку не очікують.

Основна причина, чому урядовий прогноз не зійшовся з ринковим - ціна енергоносіїв, яка нівелює зниження цін на зерно.

Зростання цін на хліб в межах 10 копійок / буханець прогнозується вже через місяць.

Прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що навіть в умовах подорожчання газу ціну на хліб можна утримати.

Рецепт прем'єра: модернізація аграрних підприємств, що виробляють пшеницю, підвищення рентабельності виробництва.

У свою чергу міністр агрополітики та продовольства Микола Присяжнюк черговий раз заявив, що зерна зібрано, в тому числі продовольчого, з надлишком і питання подорожчання хліба в Україні не актуальне.

Підвищення цін на хліб чиновники не очікують аж до наступного врожаю, який почне надходити на ринок у липні 2012 року.

В умовах, якщо незговірливими виявляться обидві сторони, то пекарям прийдеться піти вже перевіреною дорогою - знижувати якість продукції, обсяги виробництва соціальних сортів і розширювати асортимент, виводячи основну частину продукту з-під держрегулювання.

За оцінками Мінагрополітики, 2011 року в Україні буде зібрано 47,4 мільйона тонн зерна, що на 8,1 мільйона тонн більше, ніж у попередньому році.

Середня врожайність становить 29,9 центнерів з гектара, що також значно перевищує минулорічний показник.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: