Золото стало "тихою гаванню" для грошей клієнтів банків

П'ятниця, 12 серпня 2011, 17:23

Банкіри вказують на збільшення попиту на банківське золото у зв'язку з нестабільністю на зовнішніх фінансових ринках.

"Ми справді спостерігаємо серед наших клієнтів збільшення попиту на банківське золото, депозити в золоті", - сказав перший заступник голови правління Укргазбанку Станіслав Шлапак у коментарі "Українським новинам".

Разом із тим банкір додав, що серед клієнтів банку також спостерігається підвищений попит на швейцарські франки.

Головний фахівець Брокбізнесбанку з роботи з банківськими металами Ігор Слівчак також констатує збільшення попиту на банківське золото серед українців.

Реклама:

"Звичайно, спостерігається (збільшення попиту). Люди турбуються про свої кревні. Наші продажі золота збільшуються. Купують і фізичні, і юридичні особи. Це спостерігається вже протягом місяця. Спочатку було очікування 2 серпня, а після 2 серпня нестабільність стала ще більшою. Народ наляканий, що долари знеціняться", - сказав він.

Також банкір наголосив, що ціни на інші метали, такі як срібло, паладій, платина, впали, а золото продовжує дорожчати.

"Тобто, йде чіткий попит на цей метал. Якщо взяти спокійні періоди до початку фінансової нестабільності, то продажі золота збільшилися разів у 5. Якщо раніше можна було продати 10-15-20 кг металу на місяць, то зараз продажі доходять до 100 кг", - додав Слівчак.

Водночас, член правління Промінвестбанку Владислав Кравець зазначив, що серед клієнтів банку підвищеного попиту на банківське золото не спостерігається.

"Серед клієнтів нашого банку (підвищеного попиту на золото) не було. У людей всі вільні гроші в роботі. У людей, видно, немає вільного ресурсу в інвестиції на довгостроковий період і такий інструмент, як золото", - сказав він.

Банкір не зміг описати ситуацію з золотом у цілому в банківському секторі.

Як повідомлялося, 11 серпня НБУ підвищив офіційний курс золота на 1,8%, або на 2 574,15 гривні до 142 362,06 гривні за 10 тройських унцій.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: