МВФ дасть Греції 3,2 мільярда євро

Субота, 9 липня 2011, 10:45

МВФ схвалив виділення чергового траншу Греції, яка переживає значні економічні труднощі.

Обсяг траншу - 3,2 мільярда євро, цього місяця ці кошти будуть перераховані Греції як частина загального пакету допомоги розміром у 110 мільярдів євро, призначеного для обслуговування державних боргів.

"Програма дає результати: бюджетний дефіцит скорочується, економіка набуває ознак збалансованості, конкурентоспроможність зростає. Проте ще належить здійснити багато структурні реформи, в країні залишаються значні проблеми", - зазначила директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард.

Єврозона і МВФ схвалили допомоги Греції у вигляді кредитів на 110 мільярдів євро в середині минулого року в обмін на програму жорсткої бюджетної консолідації.

Реклама:

Держава не вкладається в поставлені нею рамки, економіка країни відновлюється повільніше, ніж очікувалося, боргова криза не слабшає - тому взимку 2011 року кредитори порекомендували грецькій владі розробити додаткові заходи в обмін на кредити.

Уряд у травні погодив новий пакет бюджетної консолідації на 28 мільярдів євро до 2015 року та збільшення плану приватизації до 50 мільярдів євро на той же період.

ЄС і МВФ схвалили цей план. Жителі країни активно протестували проти програми скорочення держвидатків.

Міністри фінансів єврозони на засіданні 19-20 червня вирішили дати країні черговий транш тільки після схвалення парламентом плану додаткового скорочення бюджетних витрат.

Після низки політичних заяв і перестановок в кабінеті міністрів Греції, парламент все ж прийняв і програму консолідації і закон, що дозволяє провести в країні низку реформ, необхідних для скорочення бюджетних видатків та продажу держактивів.

Закон передбачає створення агентства з приватизації, якому належить шукати покупців для грецьких держкомпаній і інфраструктури, а також спрощує порядок продажу державної землі та нерухомості.

Крім того, закон закріплює заходи щодо підвищення низки податків і зниження мінімуму прибуткового податку.

Рада міністрів фінансів єврозони схвалила 4 липня надання чергового траншу фінансової підтримки Греції. Кошти будуть надані до 15 липня.

"РИА Новости"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!