Фірташ викинув "Нафтогаз" з "Укргаз-Енерго"

П'ятниця, 8 липня 2011, 15:20

Київський апеляційний господарський суд в червні визнав недійсним рішення установчих зборів спільного підприємства "Укргаз-Енерго" від 2 лютого 2006 року в частині участі "Нафтогазу" в створенні цього СП.

Також суд визнав недійсним статут "Укргаз-Енерго" в частині участі НАКу в капіталі цієї компанії.

Про це йдеться в постанові суду, повідомляють "Українські Новини".

Таким чином, суд задовольнив позов "Укргаз-Енерго", яке в 2006 році на паритетних засадах було створено "Нафтогазом" і газовим трейдером RosUkrEnergo.

Реклама:

У матеріалах справи йдеться, що при створенні "Укргаз-Енерго" одним з його засновників - НАК "Нафтогаз України" - були допущені порушення щодо узгодження своєї участі в створенні СП і щодо виконання покладених на "Нафтогаз" зобов'язань за погодженням статуту "Укргаз-Енерго" з відповідними міністерствами.

"Суд вважає, доцільним визнати недійсними лише ті положення статуту "Укргаз-Енерго", які стосуються тільки одного засновника - "Нафтогаз" у зв'язку з неправомірністю його участі у створенні товариства "Укргаз-Енерго", - йдеться в постанові суду.

Таким чином, апеляційна інстанція скасувала ще і статут спільного підприємства в редакції від 2 лютого 2006 року і зміни до статуту від 28 квітня 2007 в частині участі "Нафтогазу" в акціонерному капіталі "Укргаз-Енерго".

"Укргаз-Енерго" створено в лютому 2006 року "Нафтогазом" і RosUkrEnergo зі статутним фондом 5 мільйнів гривень і часткою внеску учасників по 50%.

З березня 2006 року по квітень 2008 року компанія була монопольним постачальником газу промспоживачам України - з квітня 2006 року по квітень 2008 року - монопольним імпортером газу в Україну.

У березні 2011 року Національна комісія з регулювання енергетики видала "Укргаз-Енерго" ліцензію на поставку 4,8 мільярда кубометрів природного газу та газу-метану вугільних родовищ в рік за нерегульованим тарифом строком на 5 років.

Ще 1 жовтня 2008 Господарський суд Києва ухвалив рішення про ліквідацію "Укргаз-Енерго".

 Суд також визнав недійсним рішення установчих зборів засновників компанії від 2 лютого 2006 року, рішення загальних зборів акціонерів від 28 квітня 2007 року, статут компанії.

1 червня 2009 року Київський апеляційний господарський суд вніс зміни до рішення першої інстанції.

Зокрема, госпсуд вирішив просто припинити діяльність "Укргаз-Енерго" шляхом ліквідації, а апеляційна інстанція зобов'язала засновників СП - Національну акціонерну компанію "Нафтогаз Україна" і швейцарську "РосУкрЕнерго" спільно здійснити заходи по ліквідації.

Вимога "Нафтогазу" про створення ліквідаційної комісії була відхилена, а сама компанія ліквідована не була.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: