Україна готова модернізувати "трубу"

Середа, 6 липня 2011, 09:47

У Міністерстві енергетики і вугільної промисловості готуються до старту реалізації першого етапу спільного з ЄС проекту з модернізації газотранспортної системи.

Очікується, що в середині липня відбудеться так зване зварювання золотого стику газопроводу "Уренгой - Помари - Ужгород", приурочене до цієї події, пише газета "Экономические известия".

Запланована сума інвестицій - близько 300 млн. доларів. Ці кошти були виділені європейськими фінансовими організаціями.

Але для повної реалізації планів з підвищення ефективності роботи української ГТС Київ і Брюссель сподіваються на партнерство з російським "Газпромом" як стратегічним постачальником блакитного палива на ринки країн ЄС.

Реклама:

У Єврокомісії, підтримуючи надання коштів на модернізацію ГТС, висловили сподівання, що український маршрут залишиться основним для поставок російського газу до Європи.

Незважаючи на будівництво нових газопроводів в обхід України, в "Газпромі" обіцяють, що транзит палива через українську ГТС не скоротиться, а має шанси в перспективі збільшитися.

Це пов'язано з оптимістичними очікуваннями фахівців російської монополії, які прогнозують істотне нарощування споживання газу в країнах Європи у зв'язку із закінченням рецесії в національному виробництві країн регіону.

Однак Голова "Газпрому" Олексій Міллер попереджає, що в України залишилося не так багато часу, щоб визначитися з модернізацією своєї ГТС.

За його підрахунками, на реалізацію відповідних інвестпроектів протягом найближчих семи років буде потрібно 6,5 млрд. євро, з яких 3 млрд. євро - на першочергові роботи.

В українському уряді найбільш прийнятним варіантом реалізації проекту модернізації ГТС розглядають створення тристороннього спільного підприємства за участю "Газпрому" і європейських нафтогазових компаній.

Це буде відповідати інтересам як споживачів газу в Європі, так і його постачальника - Росії.

Крім того, глава Міненерговугілля Юрій Бойко вважає, що модернізація ГТС в стислі терміни скорочує шанси реалізації планів "Газпрому" з будівництва газопроводу "Південний потік" - прямого конкурента українського маршруту транзиту російського газу до Європи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!