Українські виробники обіцяють "війну" китайському взуттю

П'ятниця, 29 липня 2011, 14:18

Українські виробники ініціюють проведення антидемпінгового розслідування проти імпорту китайського взуття.

Обсяги ввезення якого на територію країни ростуть дуже швидкими темпами.

Шанси на успіх розслідування фахівці називають великим, оскільки у вітчизняного легпрому вже є досвід розслідувань і введення додаткових мит по деяких категоріях товарів.

Важливо чітко дотримуватися процедури, щоб не порушити вимог СОТ, а також враховувати прорахунки, допущені у минулому, говорять експерти, пише "ЛІГАБізенсіфнорм".

Реклама:

За словами президента Ліги виробників взуття, шкіргалантереї, хутряних виробів "Укршкірвзуттєпрому" Олександра Бородині, асоціація почала збирати доказові матеріали для ініціації антидемпінгового розслідування відносно взуття, що імпортується в Україну з Китаю.

"Триває відвертий демпінг китайського взуття на український ринок. Митна вартість імпорту китайського взуття в середньому становить 3-3,5 долара за пару. Це - смішна ціна, цього бути не може, оскільки в магазинах абсолютно інші ціни", - стверджує Олександр Бородиня.

Між тим, за його оцінками, доля імпортного взуття на українському ринку як і раніше залишається на високому рівні - 70-80%.

За результатами 2010 року митна вартість на готові вироби легпрому якщо і виросла, то зовсім трохи, повідомила виконавчий директор асоціації "Укрлегпром" Тетяна Ізовіт.

Наприклад, митна вартість чоловічого костюма виросла з 2,9 долара /од. у 2009 році до 3,27 долара /од. у 2010 році, жіночого костюма - з 3,17 долара/од. до 3,2 долара/од., шкарпетки - з 0,12 долара/пару - до 0,16 долара/пару відповідно.

В цілому динаміка імпорту в Україну товарів легкої промисловості, у тому числі взуття, показує помітний ріст.

Якщо в 2007 році імпорт товарів цієї категорії перевищував експорт в 1,18 разу, то в 2010 році імпорт перевищив експорт в 2,4 разу, а за перше півріччя 2011 року - в 2,5 разу.

Що стосується конкретно імпорту взуття, то, за даними "Укршкірвзуттєпрому", 2010 року в країну було завезено приблизно 120 мільйонів пар взуття, що на 70% більше об'ємів, завезених у 2009 році.

В той же час власне виробництво взуття в країні виросло в 2010 році лише на 10%, до 50 мільйонів пар.

Директор асоціації "Укрлегпром" Тетяна Ізовіт підтримує намір українських виробників взуття почати антидемпінгове розслідування проти імпорту китайського товару.

 За її даними, саме на імпорт взуття з Китаю доводиться близько 80% від усього об'єму імпорту товарів легпрому, тоді як на інші види товарів - близько 50-70%.

Проте якщо будуть допущені певні помилки в ході розслідування або антидемпінгові заходи будуть застосовані з порушенням угод СОТ, тоді Китай зможе їх оскаржити.

Якщо за результатами розгляду такої суперечки буде встановлена безпідставність застосування заходів, тоді Китай може вимагати від України відміни застосованих заходів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!