Чеський закон захищатиме права нелегалів

Понеділок, 25 липня 2011, 19:21

Українські заробітчани в Чехії матимуть більше прав, ніж дотепер.

Зміни в законі гарантують, що проти роботодавців, які визискують іноземних робітників, держава вживатиме твердих санкцій, передає Deutsche Welle.

Міжнародні й чеські організації, які опікуються мігрантами, а серед них і така авторитетна як International Organization of Migration (IOM), знають сотні випадків, коли заробітчанин, відпрацювавши певний термін, не отримав ані крони.

"Довести, що його ошукано, було неможливо, оскільки скаржник не мав, як правило, потрібних документів", - каже один з керівників ІОМ Ян Шрот.

Реклама:

Завдяки змінам у законі про чужинців, позиція іноземного робітника - навіть коли він нелегал - стає більш виграшною.

Тепер саме роботодавець муситиме доводити, що той чи той українець або румун в нього не працював.

Штрафи за нелегальне використання робочої сили закон передбачав і раніше, але оновлений варіант запроваджує й більш суворі заходи, зазначає DW.

Підприємство, де іноземці працюють "на чорно", позбавлятиметься дотацій та іншої фінансової підтримки, не допускатиметься до конкурсів на те чи те державне замовлення, а крім того, повертатиме ті гроші, які дістало з державної скарбниці протягом останнього року.

На думку заступника голови "Української ініціативи в ЧР" Богдана Райчинця, чеське законодавство, коли йдеться про заробітчан з "третіх країн", виглядає цілком по-європейськи.

"Алеусе залежить від того, як практично виконуватиметься той закон", - зазначає він.

На цей аспект звертає увагу і Ян Шрот з ІОМ, який вважає, що перевірки з боку поліції мають чітко поділятися на побутові і робочі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: