"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Януковича взялися за підлеглих Єханурова

П'ятниця, 22 липня 2011, 12:36

Генпрокуратура порушила кримінальну справу у зв'язку зі зловживаннями при створенні Єдиної автоматизованої системи управління Збройних сил.

Збиток у розмірі 6,589 млн. гривень слідчі приписують підлеглим екс-міністра оборони Юрія Єханурова, пише газета "Дело".

За даними видання, чиновників Головного управління зв'язку та інформаційних систем Генерального штабу Збройних сил підозрюють у зловживанні при закупівлі в 2008-2009 роках послуг на виконання дослідно-конструкторських робіт при створенні ЄАСУ ЗСУ.

Порушення виявила інспекторська група Адміністрації президента.

Реклама:

Як було встановлено під час досудового слідства, у зв'язку зі створенням першої черги автоматизованої системи управління Об'єднаного оперативного командування Збройних сил (шифр "Калина-1") 15 грудня 2006 року між Міністерством оборони та держпідприємством "Укроборонсервіс" був укладений договір про надання послуг на виконання дослідно-конструкторської роботи "Калина-1".

Термін дії договору був встановлений до 31 грудня 2007 року.

У липні 2008 року посадові особи Головного управління зв'язку та інформаційних систем Генштабу ЗСУ підписали і затвердили акти прийому виконаних робіт щодо другого, а в грудні 2009 року - щодо третього етапів ДКР "Калина - 1", де зазначили, що роботи з розробки виконані якісно і в повному обсязі.

Водночас, відповідно до акту перевірки стану розробки "Калина -1", проведеної в жовтні 2010 року фахівцями Інспекторської групи Адміністрації президента, виконані роботи мають характерні недоліки і не можуть використовуватися для виконання завдань управління військами при підготовці та веденні операцій (бойових дій).

В результаті, 5,868 млн. гривень, які були заплачені за розробку інформаційної автоматизованої системи, були визначені як збитки держбюджету.

Крім того, згідно з висновком фахівців з інспекторської групи Адміністрації президента, Головне управління зв'язку та інформаційних систем Міноборони замовило виготовлення електронних карт на суму понад 720 тис. гривень, хоча на той момент ці карти вже були створені.

Як ідеться в матеріалах слідства, необхідності замовлення послуг зі створення цифрових топографічних сегментів геоінформаційної підсистеми автоматизованої системи управління спеціального призначення не було, оскільки в картографічному центрі топографічної служби ЗСУ вже були створені цифрові карти масштабів 1:50000-1:1000000 на всю територію України та суміжних держав.

Всього, в 2008-2009 році ці дії невстановлених військових посадових осіб Головного управління зв'язку та інформаційних систем Генштабу призвели до витрачання бюджетних коштів у розмірі 6,589 млн. гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!