Фірташ: Путін завдяки RUE потрапив в Азію, а потім її поховав

П'ятниця, 15 липня 2011, 15:56

Дмитро Фирташ вважає, що "Газпром" використав трейдера RosUkrEnergo, щоб зайти на ринок середньоазійського газу.

Про це він розповів в інтерв'ю російському Forbes.

"Насправді історія з RUE була акуратним російським захопленням. Росія ніяк не могла підібратися до середньоазіатського газу, а RUE дала зайти. Путін провів унікальну партію", - розповів Фірташ.

"Першим ходом у 2005 році завдяки мені він зайшов у Середню Азію. Це ми його туди пустили, створивши RUE. А другим ходом у 2009 році він нас поховав. Тому що ми йому заважали", - відзначив бізнесмен.

Реклама:

Фірташ наголосив, що до того часу Путін "не мав прямого доступу до України, не мав прямого доступу до Середньої Азії й одержав його через нас".

"Але його вже не влаштовувало 50 копійок, він хотів бути головним гравцем, як він любить, тому що він глава імперії. Путін не торгує бізнесом. Він продає і купує політику", - сказав він.

"Грубо кажучи, ми поділилися з "Газпромом" своїм бізнесом і відкрили Росії шлях у Середню Азію. Подобається мені це чи не подобається, я знімаю капелюх: Путін усіх обіграв. А Тимошенко підіграла цьому", - підкреслив Фірташ.

На його думку, так Тимошенко "відпрацьовувала борги (які виникли в її газової компанії через бартерні схеми, за якими вона в середині 1990-х років розраховувалася з "Газпромом" постачаннями будматеріалів російському Міноборони)".

Також, на думку Фірташа Тимошенко потрібна була "Газпрому", щоб не потрапити під судові санкції.

"Потрібно було мене вигнати. Якби мене виганяв сам "Газпром", він одержав би арбітражні суди. Вони розуміли, що я прийду з позовом на 12-15 млрд. доларів (упущеної вигоди). І вони провели спецоперацію - поставили під приціл Тимошенко", - сказав він.

"Закінчилося все тим, що "Газпром" нажився двічі: одержав дивіденди як акціонер і дохід від продажу додаткового газу в Україну - як транзитер. Україна одержала газ за ціною нижче ринку. А за все це "весілля", цей "стіл" заплатила RUE", - відзначив Фірташ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: