Клюєв хоче обкласти митом соняшникову олію

П'ятниця, 1 липня 2011, 11:01

Мінекономрозвитку хоче ввести мита на жито, овес, гречку та просо.

Якщо народні обранці підтримають документ, який поки не зареєстрований у Верховній раді, а така ймовірність дуже велика, то до 1 липня 2012 року будуть обкладатися митом жито, овес, гречка та просо в розмірі 50% від митної вартості товару, пише видання "Экономические известия".

Також відомство Андрія Клюєва пропонує встановити експортне мито на соєві боби в розмірі 8%, але не менш 30 євро за тонну, насіння ріпаку - 11%, але не менше 53 євро за тонну, соняшникову олію - ​​10%, але не менше 90 євро за тонну.

Ці заходи можуть позбавити України статусу лідера світового експортера соняшникової олії, а також відберуть у фермерів більш ніж 6 мільярдів гривень.

Реклама:

Найбільш сильно введення мит зашкодить таким профіцитним продуктам, як соняшникова олія і рапс.

Практично 90% останнього - експортується, 80% вітчизняної соняшникової олії також споживається за кордоном.

Учасники ринку сприймають нововведення, як сніг на голову.

"Я абсолютно не розумію економічної доцільності введення експортного мита на соняшникову олію, бо ми виробляємо в шість разів більше цієї продукції, чим можемо спожити", - обурений ініціативою відомства Клюєва Степан Капшук, голова асоціації "Укроліяпром".

Він упевнений, що законопроект, запропонований Мінекономрозвитком, перекреслить всі досягнення масложирової галузі за останні роки.

Він же уточнює, що з причини появи законопроекту у кулуарах міністерства багато переробних заводів вже відмовляються від експортних контрактів, оскільки зазначену там ціну потрібно буде збільшувати мінімум на 90 євро.

Україна як лідер експорту соняшникової олії в світі може втратити цей свій статус.

"Цю нішу спокійно забере Росія, у якої в цьому році очікується урожай насіння понад 7 мільйонів тонн", - турбується Капшук.

Економічні розрахунки дозволяють припустити, який обсяг коштів буде вилучено з АПК на користь державної скарбниці після того, як депутати затвердять ініціативу Клюєва.

Враховуючи обсяги прогнозованого експорту соняшникової олії, чиновники покладуть в державну кишеню тільки від цієї продукції 380 мільйонів євро.

Обмеження експорту ріпаку принесе 105 мільйонів тонн при поставках 1,5 мільйона тонн за ціною 640 доларів за тонну.

На сої бюджет заробить менше всього - приблизно 40 мільйонів євро.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: