Російський олігарх хоче отримати контроль в білоруському гіганті

Середа, 8 червня 2011, 20:27

Компанія Сулеймана Керімова "Нафта-Москва" близька до досягнення домовленості з білоруською владою про придбання 50% + 1 акція "Білоруськалія".

Як повідомило "Інтерфаксу" джерело, знайоме з ситуацією, сума операції виходить з оцінки всієї компанії в 30 мільярдів доларів і може скласти 15 мільярдів доларів.

Керімов - співвласник "Уралкалія", який у 2005 році створив з "Білоруськалієм" спільного трейдера - ЗАТ "Білоруська калійна компанія", БКК.

У червні 2010 року Керімов, Філарет Гальчев та Олександр Несис викупили контрольний пакет акцій "Уралкалія" у його колишнього основного власника Дмитра Риболовлєва.

Реклама:

Покупка обійшлася їм у 5,3 мільярда доларів. Для операції кожен з бізнесменів залучив кредит у ВТБ на мільярд доларів.

Кредити були видані на три роки під заставу придбаних акцій "Уралкалія".

Майже відразу ж після завершення операції з'явилася інформація про те, що наступним об'єктом для придбання може стати "Сильвініт" - другий у Росії виробник хлористого калію.

Інформація про інтерес нових акціонерів "Уралкалія" до покупки "Білоруськалія" з'явилася на ринку ще влітку 2010 року, незадовго після завершення операції з Риболовлєвим.

Тоді ж з'явилася цифра у 7,5 мільярда доларів - стільки, за даними джерел, Керімов готовий був запропонувати за контрольний пакет білоруського виробника.

Білорусь, згідно висловлювань представників органів управління республіки, була готова продати пакет "Білоруськалія", але мабуть розраховувала на більш високу оцінку компанії.

При цьому віце-прем'єр Білорусі Володимир Семашко заявляв, що республіка готова продати міноритарний пакет в компанії за 6-7 мільярдів доларів.

Напередодні The Wall Street Journal повідомила, що Керімов провів в останні тижні зустріч з білоруськими офіційними особами для обговорення питання про можливу покупку контрольного пакета акцій компанії, проте позиції сторін щодо ціни поки далекі один від одного.

Капіталізація ВАТ "Уралкалій" в даний час становить 18 мільярдів доларів. При цьому потужності "Білоруськалія" перевищують потужності російської компанії.

За підсумками 2010 року "Білоруськалій" випустив 8,6 мільйона тонн хлористого калію, у той час як "Уралкалій" - 5,1 мільйона тонн.

"Білоруськалій" є єдиним виробником хлоркалія в Білорусії, а також одним з найбільших постачальників калійних добрив на світовий ринок.

Частка підприємства у світовому виробництві калійних добрив становить близько 15%, у світовому експорті калію - понад 16%.

Частка "Білоруської калійної компанії" в загальному обсязі реалізації хлористого калію на світових ринках становить близько 32%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: