За місяць вуглепром викинув на держзакупівлі 3,8 мільярда

Середа, 8 червня 2011, 17:59

З 27 квітня по 27 травня вугільні підприємства, підконтрольні уряду, придбали за бюджетний рахунок обладнання, техніку, засоби захисту та інші товари на 3,8 мільярда гривень.

І це при тому, що на весь вуглепром в 2011 році передбачено бюджетних 6,9 мільярда гривень, пише видання "Комментарии".

Видання підкреслює, що за місяць державна вугільна галузь "з'їла" грошей набагато більше, ніж піврічна норма.

Це при тому, що держзакупівлі не є основною графою бюджету вуглепрому.

Реклама:

Так, у тендерах постійними фігурантами то у вигляді покупців, то у вигляді продавців є практично одні й ті ж структури, які належать, або перебувають в орбіті впливу відомих у вугільному бізнесі людей.

Наприклад, за вищевказаний місяць ДП "Свердловантрацит" та ДП "Ровенькиантрацит", які в рамках угоди про "державно-приватне партнерство" вже практично стали частиною "Дтек" Ріната Ахметова, здійснили держзакупівлі за держкошти майже на 1,2 мільярда гривень.

Причому, практично все обладнання і матеріали купувалися у приватних фірм і компаній, до яких Ахметов не байдужий.

Якщо до даних вугільних об'єднаннь додати вже державну Донецьку вугільно-енергетичну компанію, керовану менеджментом Ахметова, то сума ще зросте на 185 мільйона гривень.

Цікаво, що на торгах 23 травня ДП "ДВЕК" закупило у ТОВ "ТПП "Альянс" 6,25 тисячі літрів бензину і дизпалива на суму в 95,36 мільйона гривень.

Середня вартість цього палива вилилася державі в 15,25 гривні за літр.

Непогано влаштувалася і шахта "Краснолиманська", око на яку давно поклали бізнес-структури, близькі до того ж Ахметова.

За місяць це підприємство "видоїло" бюджет на 735 мільйонів гривень, пише видання.

Окрім того, як зазначається у статті, на торгах з 16 по 19 травня "ДП "Первомайськвугілля" у близьких до Юрія  Іванющенка  ПП "Укрстандарт 2009" і ТОВ ТД "Донпромпоставка" придбало обладнання більше ніж на 281 мільйон гривень.

Тижнем пізніше ДП "Селідоввугілля" закупило в тієї ж фірми матеріалів на більш ніж 118 мільйонів гривень.

Успішно стартували на тендерній арені і бізнес-структури, які експерти пов'язують з ім'ям Олександра Януковича - старший син президента України.

ДП "Селідоввугілля" за результатами тендеру 1 червня підписало договір на послуги зі збагачення 2 мільйонів тонн вугілля.

Роботи на суму 79,6 мільйона гривень виконає мало кому відома "Асоціація фінансових, промислових і торгових підприємств "Донбаський розрахунково-фінансовий центр".

У вересні 2010 року антимонопольний комітет обурювався, що ця компанія з моменту створення не здійснювала господарської діяльності, але, тим не менше, планує управляти корпоративними правами великих підприємств і структур вуглепрому, а вже через півроку ДРФЦ отримав підряди на постачання вугілля державі на майже мільярд гривень.

Серед її засновників і співвласників значиться група "донецьких товаришів", які свого часу займалися відведенням земельних ділянок під резиденцію Віктора Януковича "Межигір'я".

Вони близькі до таких компаній як ТОВ "Вестпром" і ТОВ "Український інвестиційний союз", які пов'язують з Олександром Януковичем.

Але справжнім сюрпризом для багатьох учасників вугільних тендерів стала стабільна присутність в їх когорті керівника фракції Партії регіонів Олександра Єфремова.

За минулий місяць близькі до нього фірми ТОВ "ТД "Краснолуцький машинобудівний завод", ТОВ "Індекспром" та ПП "Портекс" заробили на держбюджеті понад 50 мільйонів гривень.

Всього ж з 2005 року, компанії Єфремова отримали з бюджету 2,325 мільярда гривень. Причому, левова частка їх прибутку припала на 2010-2011 роки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: