Янукович хоче забрати у ЧФ РФ трохи землі

Четвер, 30 червня 2011, 20:21

Україна та Росія розпочали переговори про можливість передачі Опукському природничому заповіднику 880 гектарів земель, на яких розташовані об'єкти 31-го Випробувального центру Чорноморського флоту Росії (полігон "Опук").

Про це повідомляє агентство ВВС із посиланням на прес-службу ЧФ РФ.

Однак про хід цих переговорів та їхні попередні результати там говорити відмовились.

"У нас цими проблемами займаються високі переговорні сторони. Повідомляти про будь-які проміжні, попередні, остаточні результати - це компетенція цих високих переговорних сторін, а не наша", - заявив голова прес-служби ЧФ РФ В'ячеслав Трухачов.

Реклама:

Агентство нагадує, що ідею про необхідність передачі орендованої російським флотом землі заповідникові нещодавно, під час свого робочого візиту до Криму, висловив президент Віктор Янукович.

Він дав доручення до 1 вересня розглянути це питання у рамках роботи міждержавної Підкомісії з питань функціонування Чорноморського флоту Росії та його перебування на території України.

Севастопольський експерт, директор аналітичного центру "Номос" Сергій Кулик вважає, що Росія, скоріш за все, не відмовиться від земель на користь заповідника.

"Досі не проведена інвентаризація земель. Вірніше, вона проведена, тільки Росія не підписує акти інвентаризації. А без інвентаризації яка може бути передача хоч якихось ділянок? Росія спиратиметься на це, бо мова йде не тільки про полігон "Опук", там по всіх об'єктах утворилося багато земель, якими Росія не користується за прямим призначенням", - відзначив він.

"У російської сторони немає жодного бажання передавати ці землі назад Україні. Я думаю, що це будуть дуже тривалі й безрезультатні переговори", - вважає експерт.

Опукський природничій заповідник на півдні Керченського півострова був заснований у 1998 році. Його площа складає 1592 гектари.

На цьому полігоні впродовж десятиліть проводились військові навчання, зокрема, на яких відпрацьовувались висадка морської піхоти з десантних кораблів.

Раніше в Севастополі між українською та російською сторонами велись переговори про передачу частини військових причалів для потреб Севастополя.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!