Думка експерта: Вміст 0,5% ГМО – це "з ГМО" чи "без ГМО"?

Четвер, 2 червня 2011, 16:24 -

Маркування "Без ГМО" варто наносити тільки на ті продукти харчування, які абсолютно не містять генетично-модифікованих організмів.

"У країнах Євроспільноти напис "без ГМО" є привілеєм, який виробник може використовувати лише коли дійсно його продукт взагалі не містить ГМО", - коментує Олександр Вержиховський, експерт з питань якості та безпечності продукції АПК асоціації "Український клуб аграрного бізнесу".

"Чому б нам не піти тим же шляхом - залишити обов'язковим маркування "містить ГМО" або "з ГМО" при перевищенні їх рівня понад 0,9%, а маркування "без ГМО" дозволити виробнику наносити на власний розсуд і під власну відповідальність і лише за умови їх повної відсутності у продукті", - продовжив він.

Вержиховський  додав, що тоді і довіри з боку споживача до такої позначки буде більше, адже в тій ситуації, що склалась зараз, споживачі просто перестали реагувати на маркування і йому довіряти.

Реклама:

Виробники харчів при маркуванні своєї продукції стосовно наявності в ній генетично-модифікованих організмів керуються законом "Про безпечність та якість харчових продуктів" від 23 грудня 1997 року з рядом змін та доповнень, який передбачає обов'язкове нанесення напису "з ГМО" або "без ГМО" на всі продукти.

При цьому бар'єр вмісту ГМО встановлено на рівні 0,9%.

Сумлінне виконання вимог цього закону спричинило наступну ситуацію: навіть ті продукти харчування, які в принципі не можуть містити ГМО через відсутність в них білкових компонентів, в першу чергу рослинних (як то мінеральна вода), стали носити гордий напис "без ГМО".

З іншого боку, закон зобов'язав ставити маркування "без ГМО" і на продукти, які містять генетично-модифіковані організми, але в кількостях до 0,9%.

Де-факто це можна назвати інформаційною фальсифікацією та введенням в оману споживачів.

Національним планом дій на 2011 рік щодо впровадження програми економічних реформ на 2010-2014 роки "Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава", який затверджений президентом від 27 квітня 2011 року №504/2011, передбачається розроблення проекту закону про внесення змін до Закону України "Про безпечність та якість харчових продуктів".

Вержиховський висловив сподівання, що в цьому законопроекті буде розставлено всі крапки над "і" у питанні маркування продуктів із вмістом ГМО і досвід європейських країн стане Україні у нагоді.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: