Фірташ обіцяє не чіпати "Азот" Коломойського, йому потрібен ОПЗ

Четвер, 2 червня 2011, 13:26

Бізнесмен Дмитро Фірташ заявив, що не претендує на "ДніпроАзот" співвласника групи "Приват" Ігоря Коломойського, але зацікавлений в купівлі Одеського припортового заводу.

Про це він заявив в інтерв'ю журналу "Фокус".

"Ні. Я не думаю, що нам потрібен цей завод - "ДніпроАзот". Крім того, Ігор Коломойський напевно, як і ми, хоче брати участь у приватизації Одеського припортового заводу. У нього є "Укрнафта", тобто газ, і йому нема чого продавати підприємство. А для мене цей завод не є критичним. Потрібен тільки ОПЗ", - зазначив Фірташ.

Фірташ упевнений, що боротьба за ОПЗ буде серйозною.

Реклама:

І на завод буде більше претендентів, ніж у минулому тендері, який був скасований.

Тоді в ньому брали участь три компанії - Ігоря Коломойського, Костянтина Григоришина і "Сибур".

"Боротьба очікується серйозна, підуть усі. Yara візьме участь, але в першу чергу гру будуть вибудовувати росіяни. Хто купить - це вже інше питання. Ми будемо битися", - запевнив він.

Бізнесмен упевнений, що держава повинна продати це підприємство. "Адже користі від нього державі мало, з такою вартістю газу скоро доведеться дотацію давати", - пояснив він.

На думку Фірташа, більше за всіх у підприємстві зацікавлені росіяни.

"Росіянам ОПЗ потрібен як кінець перевалки. Є три точки у світі, звідки продаються азотні добрива. Перевалка Одеського припортового заводу - це одна з них", - сказав він.

Віддавши росіянам Одеський припортовий, Україна втратить ряд переваг, вважає бізнесмен.

"Тольяттиазот" вже через два-три місяці запускає свою перевалку, і Україна втратить частину переваг. Це реальний факт. Росіяни намагаються диверсифікувати свої ринки. Навіщо їм давати України заробляти, якщо вони можуть побудувати собі термінал на тому ж Чорному морі? Грубо кажучи, "Тольяттиазот" може вийти з аміакопроводу. І тоді ОПЗ в ціні впаде", - прогнозує Фірташ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: