"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Янукович списав 24 мільярди боргів з ПЕК

Четвер, 2 червня 2011, 10:54

Президент Віктор Янукович підписав закон, яким списуються борги підприємств паливно-енергетичного комплексу на суму понад 24 мільярди гривень перед держбюджетом, а також відповідні взаємні борги підприємств ПЕК.

Зокрема, президент підписав: закон № 3319-VI "Про деякі питання заборгованості за спожитий природний газ та електричну енергію"; закон № 3320-VI "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо питань оподаткування природного газу та електричної енергії".

Таким чином списано борги за природний газ (у тому числі реструктуризовані) теплопостачальних підприємств, облгазам, "Нафтогазу" та його дочірніх підприємств, що утворилися станом на 1 січня 2010 року.

Також списуються борги компанії "Газ України" перед "Нафтогазом" у межах сум, списаних теплопостачальним підприємствам і облгазам, а також заборгованості підприємств ПЕК за пенями і штрафами, нарахованим їм на борги за газ, спожитий ними з 1 січня 1997 року по 1 січня 2011 року.

Реклама:

Крім того, списанню підлягають борги за електроенергію станом на 1 січня 2010 року обленерго перед ДП "Енергоринок" в обсягах, які не перевищують обсяги заборгованостей, списаних раніше в рамках реструктуризації, а також борги "Енергоринку" перед енергогенеруючими компаніями в обсягах, які не перевищують обсяги, які були реструктуризовані раніше.

Також парламент списав борги "Енергоринку" за електроенергію перед компанією "Укренерго", а також зобов'язання ДП за плату на будівництво вітрових електростанцій.

Також списано податковий борг "Нафтогазу" та його дочірніх підприємств станом на 1 січня 2011 року (крім боргу за ПДВ під час митного оформлення газу), а також окремі борги облгазів перед бюджетом і грошові зобов'язання, які виникнуть у зв'язку із застосуванням механізму списання.

Списанню також підлягають штрафні санкції і пені з ПДВ під час розмитнення газу, податковий борг обленерго перед бюджетом, визначений станом на 1 січня 2011 року, і низку інших заборгованостей.

Відповідно до пояснювальної записки, обсяг таких боргів підприємств ПЕК перед держбюджетом оцінюється в понад 24 мільярди гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: