"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Криза в Білорусі є частиною плану РФ по створенню нового СРСР - експерт

Субота, 11 червня 2011, 15:17

Криза в Білорусі є частиною проекту керівництва РФ по створенню нового СРСР, який має утворитися якщо не політично, то хоча б економічно - аж до введення рубля на пострадянському просторі.

Таку думку висловив керуючий партнер компанії Сapital Times Ерік Найман під час ефіру програми "Детектор Ринку", що виходить на Першому діловому телеканалі.

За його словами, Росія хоче домінувати на території країн СНД, тому нав'язує їм кредити у російських рублях.

Тож, після того як Москва впевнилася у тому, що відносини між Мінськом і Брюселем знову охолонули, то стала вимагати взамін кредитів приватизації цінних білоруських активів, вважає експерт. 

Реклама:

"За допомогою грошей від приватизації Білорусь могла би суттєво поповнити золотовалютні запаси. Один російський оліграх оцінив 50% компанії "Білоруськалій" у 15 мільярдів доларів. Таких грошей Україна від приватизації одного об'єкту ніколи не отримувала", - зазначив Найман.

Постійний експерт програми Олександр Спасіченко відзначив, що білоруську економіку погубила неконтрольована емісія місцевої валюти та нарощеннення зовнішнього боргу, як державного, так і приватного.

"Ми бачимо, як у 2010 році різко впав платіжний баланс. Негативне сальдо за  товарами становило 9 мільярдів доларів. Кредити не перекривали це від'ємне сальдо", - зазначив Спасіченко.   

Учасники програми зазначили, що білоруська та українська економіки мають схожі проблеми, водночас, вони суттєво відрізняються одна від одної.

Зокрема, українська економіка значно більша, золотовалютні резерви центробанку вдесятеро перевищують резерви центробанку Білорусі - 38 мільярдів доларів проти 3,5 мільярда.

Але дисципліна українського державного апарату значно нижча, ніж в Білорусі, а сама Україна сильно залежить від світового попиту на чорні метали.

"Ціни на газ формуються щоквартально, водночас, ціни на чорні метали змінються щоденно. Тож, в разі падіння світових цін на метал ми можемо втратити частину валютних надходжень, але продовжувати платити за газ за високими цінами. Цей геп може обійтися приблизно нам у 3 мільярди валютних резервів щомісячно. Де взяти валюти, крім МВФ незрозуміло", - вважає Найман.

Програма "Детектор ринку" створена продакшн-студією "Реальна економіка" спільно з виданням "Економічна правда".

Ведучий програми: Петро Шевченко; експерт програми: Олександр Спасіченко.

Програма виходить щоп'ятниці о 20.45 на телеканалі "Перший діловий". Повтори в суботу о 14.30 та неділю о 11.20.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!