Малий бізнес знову протестуватиме

Четвер, 5 травня 2011, 20:42

Громадські об'єднання підприємців вимагають від Верховної ради терміново ухвалити закон про спрощену систему оподаткування та звітність малих підприємців.

Щоб донести свою вимогу до парламентаріїв, підприємці планують провести 19 травня акцію протесту, і обіцяють, що вона буде масовою, передає Радіо "Свобода".

Влада не виконала своїх обіцянок врегулювати механізм спрощеної системи оподаткування, каже координатор "Всеукраїнського комітету "Наступ" Руслан Секела.

"Був розроблений законопроект, ґрунтовний системний документ. Там є 5 категорій. Намагалися врахувати усіх. По кожній категорій збільшується сума обороту до 3 мільйонів. Філософія документу така, щоб цю систему не можна було використовувати як оптимізатор, тобто як відмивку грошей. Але влада навіть не хоче вносити до нього зміни і ухвалювати у першому читання, за основу. Тобто не хоче навіть дискусію на цю тему вести", - наголосив Секела.

Реклама:

Ухвалення такого закону дозволило б створити сприятливі умови для започаткування власної справи, переконані підприємці.

Законодавці все ж працюють над вдосконаленням Податкового кодексу, адже проект такого закону готовий, заявив Радіо "Свобода" заступник голови фракції Партії регіонів Анатолій Кінах.

За його словами, до роботи над документом долучилися представники майже 40 об'єднань підприємців.

"У перші ж дні пленарних засідань Верховної ради у травні проект удосконалення Податкового кодексу буде внесений на розгляд парламенту. Ми, в тому числі, наполягаємо на тому, що необхідно дати можливість відносити на валові видатки юридичних осіб продукції і послуг підприємців, які працюють за спрощеною системою, на диференціації оплати за патент, спрощені реєстрації, удосконаленні звітності: не щомісячно, а десь раз на півроку-рік", - розповів Кінах.

Доки документ залишається проектом, підприємці налаштовані на протест. Вони планують зібратися під стінами Верховної ради 19 травня.

Один із організаторів акції, підприємець з Сум Ігор Бурлака, каже Радіо "Свобода", що напрацьований Кабінетом міністрів Податковий кодекс майже знищив малий бізнес, а відтак зменшив і надходження до бюджету, і рівень зайнятості населення.

"Законодавець! Зверни увагу і позбав повноважень цей уряд, який протягом останнього року завдав шкоди державі, і, насамперед, малому бізнесу. Тисячі заяв на ліквідацію підприємницької діяльності існують, і їх вже не хочуть приймати. Ця влада виконавча повинна відповідати", - говорить Бурлака.

У Державній податковій службі повідомили, що з початку 2011 року, коли почали діяти нові податкові правила, відкрити бізнес в Україні зважилися 44 тисячі осіб.

Водночас, від реєстрації у податковій відмовилися 57 тисяч підприємців.

За оцінками експертів, якщо ситуація не зміниться, до кінця року можуть припинити діяльність 300 тисяч підприємців.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!