"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Російський газ може подорожчати на 30% - ЗМІ

Четвер, 5 травня 2011, 11:22

Уряд Росії, який відмінив ряд податкових пільг для нафтовиків, може переключити свою увагу на "Газпром".

Мінфін пропонує підвищити податок на видобуток корисних копалин (ПВКК) на газ і повернутися до сплати всіх митних зборів при його експорті, передає "ЛІГАБізнесінформ".

У результаті цього може постраждати Україна, ціна газу для якої виросте на 30%.

Про це пише "Комерсант", посилаючись на лист глави Мінфіну Олексія Кудріна прем'єру Володимиру Путіну від 4 квітня.

Реклама:

Видання відзначає, що в листі міністр пропонує прем'єру "наблизити податкове навантаження на газову галузь до навантаження на нафтову".

Як випливає з листа, для цього слід, по-перше, підвищити ПВКК на газ в Росії з 2012 року, а по-друге, "переглянути політику оподаткування вивізним митом експорту газу" з Росії "в деякі зарубіжні країни ".

Реалізувавши один з цих сценаріїв або ж обидва комбіновано, уряд зможе додатково вилучати з газової галузі до 150 мільярдів рублів на рік.

Видання відзначає, що безмитно російський газ зараз поставляється в Білорусь, оскільки вона член Митного союзу, в Україну за угодою від квітня 2010 року, до Туреччини по газопроводу Blue Stream.

Ідею повернення до митних зборів на газ підтримує і віце-прем'єр Ігор Сечін, який курирує в уряді ПЕК.

У своїй доповіді прем'єра від 22 квітня він критикує ідеї Олексія Кудріна і захищає ПЕК від додаткових податків, але ось мита на газ для України також пропонує відновити.

У "Газпромі", за даними джерел видання, також заперечувати не будуть, оскільки "для нього, по суті, нічого не зміняться", просто ціни зростуть для країни.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!