Домовленості про вільну торгівлю в СНД гальмує Росія?

Понеділок, 23 травня 2011, 12:12

Відмова від підписання договору про зону вільної торгівлі в рамках СНД була пролобійована Росією.

Про це пише газета "Комерсант-Україна" із посиланням на свої джерела.

Як відомо, 19 травня на засіданні ради голів урядів Співдружності незалежних держав у Мінську мав бути підписаний новий договір про зону вільної торгівлі (ЗВТ) у рамках СНД, однак документ був відправлений на доопрацювання.

За інформацією газети, розбіжності сторін стосуються ключових принципів роботи ЗВТ.

Реклама:

Зокрема, Узбекистан на зустрічі зажадав від країн-учасниць Співдружності відмовитися від передбаченого в договорі механізму вирішення суперечок при введенні нетарифних бар'єрів у двосторонній торгівлі.

Український чиновник, поінформований про хід переговорів, назвав позицію Ташкента "неконструктивною".

"Наша делегація запропонувала узбекам: давайте запишемо, що всі суперечки будуть вирішуватися у двосторонньому порядку, а не на рівні комісії СНД. Відповідь була "ні". Ми пропонували й інші варіанти, але вони все одно відповідали відмовою. Крім того, проти договору виступила Туркменія, без пояснення причин", - стверджує співрозмовник видання.

Інформацію про те, що підписання договору заблокував Узбекистан "за підтримки деяких країн-сусідів", підтвердив ще один співрозмовник газети.

Представники Києва упевнені, що насправді за зривом створення ЗВТ стоїть Росія.

"Підписання зірвали росіяни руками узбецької делегації, у нас немає в цьому сумніву. Азаров теж це чітко зрозумів. На закритому засіданні в Мінську він звертався особисто до Володимира Путіна, але безрезультатно", - сказало джерело.

Раніше російська сторона обіцяла, що ЗВТ буде створена тими учасниками СНД, які готові до такого кроку. Але потім Москва раптом зажадала консенсусу всіх 11 країн СНД щодо всіх норм договору, що й призвело до провалу переговорів.

Уповноважений уряду з питань співпраці з країнами СНД Валерій Мунтіян заявив, що Київ не втрачає надії на підписання договору.

"Буде ще один "прогін" договору на рівні віце-прем'єрів, і в жовтні ми ще раз спробуємо прийняти його", - сказав він.

"Але в нас також є підозри, що реальна причина - не в тому, про що говорили наші партнери з Узбекистану. У мене немає впевненості, що наступного разу вони погодяться на підписання", - додав Мунтіян.

Співрозмовники газети вважають, що зрив переговорів про ЗВТ у рамках СНД пов'язаний із небажанням України брати участь у Митному союзі Росії, Білорусії та Казахстану.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: