"Спрощенка" Азарова влаштовує підприємців - ЗМІ

Середа, 18 травня 2011, 09:20

Майже через півроку переговорів з підприємцями, які почалися під час "податкового Майдану", уряд затвердив остаточну версію законопроекту про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва.

Документ був прийнятий на закритому засіданні Кабінету міністрів, зареєстрований у Верховній раді під № 8521, пише "Комерсант Україна".

Вже з 1 липня фізичні особи-підприємці, які не наймають співробітників, займаються ремісничою діяльністю, торгівлею або наданням побутових послуг, з річним доходом в 150 мінімальних зарплат - МЗ; на 1 січня 2011 року становила 941 гривні; тобто річний дохід - 141,15 тисяч гривень, будуть платити раз на рік 1-10% МОЗ за кожний календарний місяць.

Ставка в 2-20% буде поширюватися на фізосіб-СПД, які займаються виробництвом товарів, ресторанної діяльністю, наймають до 10 осіб і мають оборот в 941 тисяч гривень.

Реклама:

На фізосіб-бізнесменів більш ніж з 10 найманими працівниками і граничним обігом 1,882 мільйона гривень, а також юросіб з 50 працюючими і доходом в 4,705 мільйона гривень буде поширюватися єдина ставка - 3% при сплаті ПДВ і 5 % без його сплати.

Виробники, які продають товар власного виробництва, отримають 50-відсоткову пільгу на сплату єдиного податку.

Слід зазначити, що уряд погодився для всіх цих категорій "єдинників" збільшити граничні розміри їх річних доходів - спочатку пропонувалося 600, 1000 і 3000 мінімалок.

Громадяни, які здійснюють несистематичну торгівлю - не більше 15 календарних днів на місяць і не більше чотирьох разів на рік, повинні будуть отримати короткострокове свідоцтво і сплачувати в день 9,41 гривні.

Вартість проданих ними товарів не повинна перевищувати 23,5 тисячі гривень.

Крім того, "єдинникам" повернуть право реєструватися платниками ПДВ і відновити співпрацю з крупними підприємствами, оскільки бізнес зможе включати до витрат витрати на операції з ними.

З'явилися в законопроекті і норми, що дозволяють фізособам-підприємцям, які втратили можливість працювати на єдиному податку, з 1 липня 2011 року по 1 січня 2016 платити половину ставки податку на доходи фізосіб 15-17%.

Крім того, інваліди та пенсіонери не будуть платниками єдиного соціального внеску (ОСВ; 34,7%).

Підприємці називають поданий законопроект перемогою, хоча до нього можуть виникнути питання - наприклад, з приводу переліку видів діяльності, при яких можна сплачувати єдиний податок.

За інформацією видання, до кінця цього тижня документ може бути розглянутий як на засіданні профільного комітету Ради з питань фінансів і банківської діяльності, податкової та митної політики, так і в сесійній залі в першому читанні.

Вперше в опозиції практично немає зауважень до урядового законопроекту. За словами заступника глави комітету промислової і регуляторної політики та підприємництва Ксенії Ляпіної, опозиціонери навіть готові його підтримати.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!