"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Уряд розпродасть теплоенергетику. Залишить лише блокпакети

Понеділок, 16 травня 2011, 12:54

Міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв заявляє про необхідність приватизації підприємств теплоенергетики, але зі збереженням у держави блокуючих пакетів акцій через необхідність збереження єдиної енергетичної системи.

"І теплова генерація, і обленерго повинні бути приватизовані. Але блокуючі пакети повинні залишитися за державою ... Мова про енергетичну безпеку країни, необхідність збереження єдиної енергетичної системи", - підкреслив він, передає "Інтерфакс-Україна".

При цьому Клюєв, пославшись на досвід приватизації підприємств обленерго, висловив думку, що приватні підприємства обленерго і вугільні підприємства працюють значно ефективніше державних.

"Тому мета отримати гроші до бюджету при продажу державного майна - це лише один з компонентів, але є ще й інші більш важливі цілі. Але для того, щоб держава мала важіль впливу, треба мати блокуючий пакет, тому що єдина енергетична система працює в інтересах всієї держави", - зазначив він.

Реклама:

Клюєв також заявив, що "є сектори і компанії, які повинні залишатися під контролем держави".

"Наприклад, "Укренерго" - це підприємство повинно бути тільки державним, тому що мова йде про регулювання всієї енергетичної системи України. І це винятково функція держави", - сказав він, підтвердивши, що в таких випадках буде проводиться тільки корпоратизація підприємства.

"Тому що це необхідний важіль у руках влади, але - тендітний інструмент в руках бізнесу. Мова йде про безпеку всієї країни: ви згадайте часи, коли відключення були звичайною практикою. Не можна допускати подібних збоїв у роботі системи", - пояснив віце- прем'єр.

Він також зазначив, що в державній власності повинні залишатися і підприємства атомної промисловості.

"Енергоатом" - ні, це виключно державний холдинг. Хоча і в розвитку атомної промисловості можна частково використовувати можливості державно-приватного партнерства для залучення додаткових інвестиційних ресурсів", - сказав Клюєв.

Торкнувшись теми реформування вугільної галузі, перший віце-прем'єр зазначив, що вугільні підприємства слід передавати у приватну власність.

"При цьому ключовими вимогами повинні бути рівень видобутку вугілля і соціальні гарантії працівникам. Для держави важливо зберегти робочі місця і потрібне вугілля для металургійної промисловості та теплової енергетики", - зазначив Клюєв.

При цьому він заявив, що є категоричним противником ідеї закриття всіх підприємств дотаційної вугільної промисловості та купівлі вугілля на зовнішніх ринках, оскільки "вугілля відразу ж на зовнішніх ринках для України стане в півтора - два рази дорожче, і на цьому все закінчиться".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: