Рада списала 24 мільярди з підприємств ПЕК

Четвер, 12 травня 2011, 18:55

Верховна рада списала борги підприємств паливно-енергетичного комплексу на суму понад 24 мільярди гривень перед державним бюджетом, а також відповідні взаємні борги підприємств ПЕК.

За прийняття в цілому законопроекту №8351 проголосувало 253 депутати, законопроекту № 8352 - 263 депутати при мінімально необхідних 226, повідомляють "Українські новини".

Прийнявши законопроект №8351, парламент списав борги за природний газ (у тому числі реструктуризовані) теплопостачальних підприємств, газопостачальні підприємства (облгази) підприємств, Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" та її дочірніх підприємств, що утворилися станом на 1 січня 2010 року.

Також списуються борги компанії "Газ України" перед "Нафтогазом" у межах сум, списаних теплопостачальним підприємствам і облгазам, а також заборгованості підприємств ПЕК за пенями і штрафами, нарахованим їм на борги за газ, спожитий ними з 1 січня 1997 року по 1 січня 2011 року.

Крім того, списанню підлягають борги за електроенергію станом на 1 січня 2010 року обленерго перед ДП "Енергоринок" в обсягах, які не перевищують обсяги заборгованостей, списаних раніше в рамках реструктуризації, а також борги "Енергоринку" перед енергогенеруючими компаніями в обсягах, які не перевищують обсяги, які були реструктуризовані раніше.

Також парламент списав борги "Енергоринку" за електроенергію перед компанією "Укренерго", а також зобов'язання ДП за плату на будівництво вітрових електростанцій.

Прийнявши цілому законопроект №8352, Рада внесла зміни в Податкової кодекс і списала борги підприємств ПЕК перед держбюджетом, включаючи податкову заборгованість.

Зокрема, парламент списав податковий борг "Нафтогазу" та її дочірніх підприємств станом на 1 січня 2011 року (крім боргу за ПДВ під час митного оформлення газу), а також окремі борги облгазів перед бюджетом і грошові зобов'язання, які виникнуть у зв'язку із застосуванням механізму списання.

Списанню також підлягають штрафні санкції і пені з ПДВ під час розмитнення газу, податковий борг обленерго перед бюджетом, визначений станом на 1 січня 2011 року, і низку інших заборгованостей.

Відповідно до пояснювальної записки, обсяг таких боргів підприємств ПЕК перед держбюджетом оцінюється в понад 24 мільярди гривень.

Як повідомлялося, у січні Рада повторно продовжила строк погашення заборгованості за енергоносії підприємствами ПЕК до 1 січня 2013 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: