За зарплату консьєржу "в конверті" зможуть посадити весь під’їзд

Субота, 9 квітня 2011, 11:27

Податковий кодекс може здатися дитячим белькотанням у порівнянні з пакетом законопроектів, які направлено на боротьбу з виплатою зарплати у конвертах.

Про це пише тижневик "Дзеркало тижня. Україна".

Якщо ці пропозиції будуть прийняті, величезні штрафи і тюремні терміни загрожують не тільки підприємцям, але і практично всім громадянам, відзначає видання.

"У багатьох багатоповерхових будинках у під'їзді сидить вахтер. На яких підставах? Як правило, за усною домовленістю з мешканцями, які йому щомісячно з кожної квартири платять гроші. Так от, шановні мешканці будинку №7, всі ці дії після внесення змін до Кримінального кодексу будуть злочином, за який можна отримати штраф або виправні роботи. В умовах кризи дуже навіть непогано виходить: заплатив під'їзд №2 будинку №7 вахтеру - і всім складом вирушив на два роки на виправні роботи. Диви й економіку піднімемо..." - зазначає автор.

Реклама:

"Ще приклад - няня у будинку. На якій підставі? Що, страшно стало? Але ж ви, шановна мама однорічної дитини, повинні були укласти письмовий договір із нянею і зареєструвати його в державній службі зайнятості. Тому чекайте в гості інспектора з питань праці, а "добрі" сусіди йому підкажуть номер вашої квартири", - ідеться у статті.

Як зазначає автор, головним винуватцем тінізації економіки - у чому, звичайно, ніхто й не сумнівався - є дрібний та середній бізнес, цей підступний ворог всіх трудящих.

Автори законопроектів так і написали в пояснювальній записці, у розділі "Прогноз результатів": прийняття закону забезпечить покращення соціального захисту працівників, особливо на підприємствах малого та середнього бізнесу.

Читаючи між рядків, головна мішень - визначена.

"Якщо ці законопроекти будуть прийняті, і до закону "Про оплату праці" будуть внесені зміни, то питання оплати праці будуть контролювати: (1) органи Пенсійного фонду; (2) державна інспекція з питань праці; (3) органи державної податкової служби; (4) фінансові органи (хто це і скільки їх?); (5) профспілки та інші органи, що представляють інтереси найманих працівників. Список якийсь неповний, прямо скажемо, коротенький - ані митниці, ані пожежних, ані санепідстанцій..." - зазначає автор.

"Щоб ці права не були порожнім звуком, одночасно вносяться зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення і до Кримінального кодексу. Так, якщо працівник відмовиться давати пояснення, то отримає адміністративний штраф від 170 до 340 гривень. Це якщо один раз відмовився. А якщо поставили десять запитань, то, напевно, треба помножити на десять?" - запитує автор статті.

У Кримінальному кодексі ще крутіше: якщо працівник фактично допущений до роботи без оформлення, то за це можна отримати штраф від 3400 до 8500 гривень, або виправні роботи на термін до двох років.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!