"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

LNG-термінал може стати постачальником газу для проданого ОПЗ - ЗМІ

П'ятниця, 8 квітня 2011, 11:35

Будівництво терміналу з прийому зрідженого газу та енергетична стратегія України можуть виявитися не пов'язаними один з одним.

Як повідомив "Комментариям" керівник Національного проекту LNG-термінал Петро Мірошников, вибір місця відбудеться після перших висновків розробників ТЕО.

Відомо, що в даний час розглядається три майданчики для будівництва терміналу - Крим - околиці Феодосійського порту, Миколаївська область - район порту "Очаків" і, власне, Одеська область - акваторія порту "Південний".

При цьому Мірошников не виключив співпраці в реалізації проекту близько порту "Очаків" зі "Смарт-холдингом" Вадима Новинського, який не перший рік виношує плани з будівництва глибоководного порту в цьому районі.

Реклама:

Разом з тим, як повідомив директор енергетичних програм Центру "Номос" Михайло Гончар, найбільш прийнятним місцем для реалізації проекту будівництва терміналу з прийому зрідженого газу в Україну є акваторія порту "Південний".

"Зріджений газ просто так кудись не привозять. Термінали будують поблизу від споживача. У Криму таких немає. Тягти трубопровід за кордону півострова буде коштувати грошей. У Миколаївській області також не залишилося великих промислових споживачів газу. До того ж, там мілководдя і необхідно прокладати підводний канал, а потім постійно підтримувати необхідну глибину. У цьому сенсі тільки порт "Південний" - єдино можливе місце. Тут і глибина підходяща - тут знаходяться нафтові термінали "Укртранснафти", де швартуються танкери. І поруч великий споживач газу - "Одеський припортовий завод", - відзначив Гончар.

І якщо вибір розробників ТЕО і керівництва проекту зупиниться на "Південному", то в цьому випадку в гру несподівано вступить майбутній покупець ОПЗ.

Як припускає Гончар, Національний проект LNG-термінал ризикує втратити свою національну складову і стати постачальником енергоносія на найбільше хімпідприємство країни, яке, до того ж, вже буде в приватній власності.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: