Уряд виділив три мільярди на молоко

Понеділок, 4 квітня 2011, 20:10

Три мільярди гривень виділив уряд для підтримки українських виробників молока у 2011році.

Про це повідомляє Радіо "Свобода" із посиланням на прес-службу Міністерства аграрної політики.

Урядовці сподіваються, що такої суми вистачить для підтримки молочної галузі, яка нині перебуває у скрутному становищі.

Поліпшення має виявитися і в стабілізації чисельності поголів'я корів і у вирішенні інших проблем, зокрема, допомозі при будівництві нових ферм.

Реклама:

"Є різні державні програми: і доплати за молоко, і відшкодування вартості будівництва молочних ферм, і так далі", - зазначив заступник директора Департаменту Мінагрополітики Володимир Пищалка.

За його словами, ідеться не просто про виділення значної суми на галузь, а про конкретні програми допомоги виробникам.

"Якщо людина тримає 2-3 корови і дає по 4 тони молока від корови на рік - це хороша підмога у вирішенні матеріальних проблем. Якщо господар має 3 і більше корови, то при купівлі доїльного апарату, йде майже 100-відсоткове відшкодування", - зазначив Пищалка.

Три мільярди гривень на підтримку виробників молока - сума у кілька разів більша, ніж у попередні роки, але все одно недостатня, зауважує віце-президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України Ярослав Кардаш.

Він вважає, що врятувати молочну галузь одноразовим виділенням грошей не вдасться.

І до того ж не факт, що ці гроші дійдуть до фермерів, передусім, дрібних.

"Це має бути довготермінова, на років 7-10, державна програма, яка би вималювала правила гри на цьому ринку - ринку тваринництва, зокрема, молочного виробництва. Але знов-таки, ми знаємо, які недоліки мають ці наші державні програми, коли більшість процесів, наприклад, виділення дотацій, проходить за корупційними схемами. Прості виробники, особливо дрібні, не вміють в таких схемах отримувати гроші", - підкреслив Кардаш.

Як відомо, щорічно українець у середньому споживає 214 літрів молочної продукції, а пересічний споживач такої продукції в Європейському Союзі - до 400 літрів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: