На чорнобильському саркофазі можна заощадити - вчені

Вівторок, 26 квітня 2011, 13:57

Українські та російські вчені вважають, що є більш ефективні і менш затратні проекти для вирішення проблеми саркофага на Чорнобильській АЕС.

Академік Національної академії наук України Емлен Соботовіч вважає, що будівництво арки над саркофагом вирішить проблему лише на 100 років, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Я б краще його замонолітив і закопав, але, на жаль, ті пропозиції, які ми подавали, не були прийняті міжнародним співтовариством. Спорудження арки над саркофагом не є вирішенням проблеми. Це просто передача майбутнім поколінням всієї цієї метушні. Через 100 років знову треба буде нашим правнукам зводити арку ", - сказав він.

Вчений підкреслив, що проект створення арки над саркофагом припускає, що арка буде стояти 100 років, а фахівці дають термін зведеному над ЧАЕС саркофагу існування ще 15 років.

Соботовіч також зазначив, що "якщо через 15 років саркофаг розвалиться, то під арку вже взагалі ніхто не увійде ... а після над цією аркою доведеться споруджувати другу арку ... і так до нескінченності".

Він також підкреслив, що якщо ядерне паливо, яке знаходиться під ЧАЕС, треба буде витягувати, то вже зараз потрібно вирішити питання, де саме буде будуватися геологічний могильник.

На думку Соботовіч, такий могильник було б доцільно побудувати в зоні відчуження ЧАЕС. "Ця земля буде найдорожчою в Європі - там немає населення", - сказав він.

Соботовіч також зазначив, що ні в якій іншій області України населення не дасть дозволу на будівництво такого об'єкту.

Він зазначив, що арку, яку мають намір будувати над саркофагом ЧАЕС, обслуговувати буде Україна і це їй обійдеться в 50 - 100 мільйонів доларів на рік.

Перший заступник генерального директора російської експлуатуючої організації "Росенергоатом" Володимир Осмолов вважає, що ідея створення "намету" і подальшої виїмки із зруйнованого енергоблоку палива - "дивна ідея".

"Є більш дешеві ідеї на сьогоднішній день - це стосується пропозицій і в Росії, і в України, які збігаються - треба залишити все, що є там всередині, і надійно ізолювати від навколишнього середовища і зверху і знизу", - підкреслив Осмолов.

Як зазначив директор Інституту проблем безпечного розвитку атомної енергетики Леонід Большов, одна з пропозицій зводиться до того, щоб зміцнити і закрити дане спорудження на ЧАЕС пінобетоном і іншими легкими субстанціями, а також гідроізолювати знизу.

За його словами, вирішити проблему саркофагу можна за істотно менші кошти, ніж ті, які розглядаються сьогодні.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: