В Україні зникло майже 60 тисяч підприємців

Середа, 20 квітня 2011, 09:21

У Державній податковій службі підрахували, що в I кварталі 2011 року кількість фізичних осіб-підприємців, що припинили діяльність у порівнянні з січнем-березнем 2010 року зросло на 57%, до 56,6 тисяч.

Відкрити бізнес з початку року зважилися 44 тисячі платників, тоді як роком раніше - 62,6 тисячі.

Такі дані містяться в листі ДПС № 167 від 11 квітня на депутатський запит Святослава Олійника, пише видання "Комерсант Україна".

У результаті рік тому чистий приріст становив 26,7 тисячі фізосіб-СПД, а в 2011 році кількість фізосіб-платників єдиного податку скоротилося на 12,6 тисячі.

Реклама:

Отримати в ДПС коментарі не вдалося, але раніше заступник голови податкової служби Олександр Клименко зазначав, що припинить свою діяльність лише бізнес, який, перебуваючи на спрощеній системі, був задіяний у схемах мінімізації податків.

З 1,1 мільйона "єдинників" тільки 400 тисяч фізосіб-СПД мають договірні відносини з юрособами, які перебувають на загальній системі оподаткування.

Витрати на купівлю товарів, робіт і послуг у таких "єдинників" з 1 квітня заборонено включати до валових витрат. "Є підстави стверджувати, що 170 тисяч з них насправді є найманими працівниками та зареєстровані платниками єдиного податку тільки з метою економії витрат роботодавців", - заявляв Клименко.

Відсутність масової ліквідації бізнесу в ДПС пояснили тим, за 2010 рік загальна кількість підприємців зросло на 50 тисяч - до 2,7 мільйона.

Експерти вважають, що саме Податковий кодекс, ключові норми якого набули чинності 1 січня та 1 квітня, сприяв скороченню кількості підприємців.

Зазначена вище норма про обмеження включення до валових витрат на операції з "єдиноподатниками" спонукала частину бізнесменів піти з ринку, вважає секретар Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловскій.

За оцінками експертів, до кінця року кількість приватних підприємців, що припинили діяльність становитиме 250-300 тисяч.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!