Хабарі на митницях для "общака" Януковича?

Понеділок, 7 березня 2011, 13:50

Екс-голова Держкомпідприємництва Олександра Кужель говорить, що в питанні хабарів на митниці всі вказують на президента Віктора Януковича.

Про це Кужель розповіла в інтерв'ю "Українській правді".

"Для мене страшний біль - це Макаренко (голова Держмитслужби в уряді Тимошенко, зараз під арештом у справі "РосУкрЕнерго"). Я вважаю Макаренка глибоко порядним офіцером і фахівцем. Коли поставало питання на митниці, Макаренко одразу сідав, приїжджав, одразу були розбірки - де затримка, хто вимагає хабарі", - зазначила вона.

"Сьогодні мені розвідники з митниці надіслали довідку про те, скільки недоотримав бюджет за минулий рік. Взяли коди зовнішньоекономічної діяльності й подивилися всі товари, що пройшли за цей час. Взяли по середнім цінам пана Макаренка - й вийшло, що в 2010 році мало надійти в бюджет на 26 мільярдів більше!", - повідомила Кужель.

Реклама:

Вона навела такий приклад: "Дівчина завозила контейнер із китайськими меблями. Раніше вона платила 22 тисячі гривень. Зараз їй кажуть - 66 тисяч плюс 40 тисяч, де 40 - це хабар. Вона їм відповіла: "Подавіться цим контейнером". Бо свої дешеві меблі вона не продасть за такі гроші. І так по кожному напрямку".

"Коли ми відправили президенту звернення по митниці, я відкрито написала про те, хто це може кришувати: "Віктор Федорович, нам скрізь показують на вас". Якщо це неправда, тоді ухваліть рішення щодо (нинішнього голови Держмитслужби) Калетника", - заявила Кужель.

При цьому вона заперечує, що її боротьба з комуністом Калетником на митниці - це відповідь на боротьбу комуністів із лідером її партії Сергієм Тігіпком. "Якби я боролася з комуністами, то в мене є значно цікавіші матеріали", - сказала Кужель.

Вона сумнівається, що Калетник знаходиться на чолі "корупційної піраміди на митниці".

"Думаю, що він не на чолі. Він би не посмітив. А хто на чолі - не знаю", - сказала Кужель.

"На митниці нехай розбирається президент, бо в остаточному підсумку всі посилаються на нього, коли говорять, що хабарі йдуть "в общак" нагору", - наголосила екс-голова Держкомпідприємництва.

При цьому вона зазначила: "Корупція при Ющенкові була зовсім інша. Те, що відбувається зараз, я сприймаю просто як каток".

"При Ющенкові перші чотири місяці взагалі ніхто не брав, і бізнес весь верещав, що нічого не рухається, не вирішуються питання. А всі боялися брати, думали, раптом і справді у в'язниці будуть саджати. А потім взяли й підвищили тарифи хабарів у десятки разів. Тобто, якщо в Київську міськадміністрацію можна було за 10 тисяч доларів зайти й вирішити питання, то після цього стало 100 тисяч", - розповіла Кужель.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: