"Нібулону" пропонують стати держоператором

П'ятниця, 4 березня 2011, 11:03

Держава пропонує найбільшому українському зернотрейдеру - компанії "Нібулон" - стати партнерами для роботи на ринку зерна.

Про це заявила один з авторів законопроекту № 8163, який реформує правила експорту зерна і замикає фактично всю зовнішню торгівлю зерном на держоператора, депутат Верховної ради Інна Богословська, пише газета "Дело".

"Нібулон" - дуже сильний гравець, дуже сильний лобіст, я поважаю такі компанії. Я казала їм - якщо ви зацікавлені в тому, щоб стати таким держагентом - запропонуйте це державі. Продайте 25% або збільшіть статутний фонд і станьте таким гравцем. Тоді за вами як на компанією стоятиме держава, країна", - сказала вона.

Видання нагадує, що законопроект № 8163, яким реформуються правила експорту зерна і замикає фактично всю зовнішню торгівлю зерном на держоператора, визначає мінімальну частку держави в цій компанії на рівні 25%.

Реклама:

Таким чином, входження держави до складу власників чверті акцій дає право будь-якої компанії отримати статус державного агента.

У поточних умовах цей статус - єдине, що дозволить повноцінно займатися експортом зерна з країни, зазначає видання.

Як відомо, уряд планує істотно обмежити перелік учасників ринку, які можуть займатися експортом зерна.

Таку реформу передбачає зареєстрований у парламенті (і вже схвалений аграрним комітетом ВР) законопроект № 8163 про внесення змін до закону "Про зерно та ринок зерна в Україні" (щодо зерна за зовнішньоекономічними договорами (контрактами).

Документом пропонується обмежити право експортувати сільгосппродукцію тільки безпосереднім її виробникам, держагенту, а також компаніям, які проінвестували у вирощування цієї продукції не менше 50% від її вартості.

Автори проекту - депутати Інна Богословська (ПР), Марина Перестенко (КПУ) та Іван Сідельник (БЮТ).

Визначена законопроектом частка у держави держтрейдера на рівні 25% спочатку сприймалася неоднозначно, оскільки викликала питання до власників інших 75%.

Богословська пояснює таку межу юридичною необхідністю.

"Нам потрібно, щоб компанія не потрапляла під закон про держзакупівлі, тому що якщо вона буде працювати за тендерами, то вона перестає бути ринковим гравцем. Робота через тендери - це смерть. Тому 25%", - пояснила вона.

З іншого боку, держчастка в компанії має бути досить істотною, щоб уряд мав можливість контролювати її фінансові потоки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!