Азаров: українські ціни - не вищі, ніж у Європі

Середа, 30 березня 2011, 12:18 -

Опозиція поширює відверто неправдиву інформацію про результати діяльності уряду, заявляючи, зокрема, про те, що ціни на продукти харчування в Україні вищі за європейські.

Про це заявив прем'єр-міністр Микола Азаров, відкриваючи засідання уряду у середу.

"Але давайте ж звернемося до правдивої інформації. Як виглядає наш уряд на тлі того, що мають наші сусіди і країни ЄС, наприклад. Що відбувалося минулого року із країнами в єврозоні? Вартість хлібу і молока у країнах Східної Європи виросла більше, ніж на 20%. Навіть у стабільній Німеччині ціна хлібу виросла на небачені 10%. 250-грамова упаковка масла у Франції з липня подорожчала майже на 30%. Літр 2% молока у Польщі коштував 40 євроцентів, зараз - 60. Цукор у Польщі буквально днями подорожчав удвічі... І так далі", - наголосив він.

За словами прем'єра, "це говориться не на виправдання уряду. Це - констатація ситуації, яка є у світі".

Реклама:

"Безумовно, доходи людей у європейських країнах - незрівнянно вищі. Але навіщо ж брехати людям, що в Україні усе дорожче, ніж у Європі? У якому європейському супермаркеті отоварювалася так звана опозиція, щоб зробити такі неправдиві висновки? Кого вони дурять?", - наголосив він.

"Мільйони наших громадян бувають за кордоном і знають, що у Німеччині, Франції, Італії, Туреччині, за окремим виключенням, продукти - значно дорожчі. Бензин, як правило, удвічі дорожчий, комунальні послуги - у п'ять-десять разів дорожчі, ніж у нас, проїзд у транспорті разів у п'ять коштує більше", - зазначив Азаров.

За його словами, у порівнянні із іншими країнами СНД, "де співставність із нашим рівнем життя", ситуація із цінами в Україні - набагато краща.

"Хіба не урядова політика на ринку зерна в умовах критичного неврожаю дозволила тримати ціну на пшеничний хліб в Києві приблизно на рівні 3,5-4 гривні за кілограм, тоді як у Москві він коштує 11 гривень, у Баку - 9, у Мінську і Єревані - 10 гривень?", - сказав він.

"Тобто, все, що ми чуємо від опонентів, - це перекручування фактів, відверта брехня, примітивна фальсифікація, обурлива демагогія і популізм. Як можна вести конструктивну дискусію з такими опонентами?", - наголосив Азаров.

Як повідомлялося, за даними дослідження "Економічної правди", український продуктовий набір на 13% дорожчий за польський і на 8,5% - за словацький.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: