Радіостанція відсудила в України 9 мільйонів доларів

Вівторок, 29 березня 2011, 16:25

Міжнародний центр з вирішення інвестиційних суперечок у складі президента Х.Фернандеса-Арместо, Я.Паулсона та Ю.Восса прийняв рішення за позовом громадянина США, власника радіостанції "Гала-Радіо" Джозефа Леміра проти України.

За інформацією DT.UA, відповідно до рішення трибуналу Україна повинна виплатити Д.Леміру 8,717 мільйона долара основного штрафу і 750 тисяч доларів в якості компенсації витрат позивача на ведення справи.

Відносини американського інвестора Дж. Леміра і України мають давню історію. Дж. Лемір домігся того, що його радіостанція посідала 1-2 місця в рейтингу найбільш популярних FM-радіостанцій Києва і намагався легально розвивати всеукраїнську мережу і зіткнувся з незаконною, як йому здавалося, протидією безлічі державних органів не тільки при виділенні частот у галузі радіомовлення але і при веденні звичайної господарської діяльності.

У зв'язку з цим, вважаючи свої права порушеними, ще у вересні 2006 року він звернувся до ICSID на підставі двосторонньої угоди між Україною і США "Про заохочення та взаємний захист іноземних інвестицій" та багатосторонньої Конвенції про порядок вирішення суперечок між державами та іноземними особами, учасницею яких є Україна.

Реклама:

Це не перше звернення з позовом до України. У 2000 році розгляд суперечки в тому ж центрі закінчився підписанням мирової угоди. З боку України цю угоду підписав віце-прем'єр-міністр Сергій Тігіпко.

На думку Дж. Леміра, Україна не виконала умови мирової угоди, продовжуючи порушувати норми двосторонньої угоди "Про заохочення та взаємний захист іноземних інвестицій".

Так, наприклад, за шість років "Гала Радіо" близько 200 разів брало участь у конкурсах на отримання частот, оголошених Національною радою з телебачення і радіомовлення.

При цьому за весь період "Гала Радіо" вдалося отримати лише одну ліцензію. У той же час основні конкуренти отримали кожен від 38 до 56 ліцензій.

Допитавши десятки свідків і вивчивши сотні документів, трибунал у двох своїх рішеннях - попередньому, винесеному 14 січня 2010 року і остаточному - зафіксував кілька моментів: "Україна діяла з кричущою неповагою, порушуючи діючі правила проведення конкурсів".

Зокрема, суд встановив, що лише президент України двічі втручався в роботу Нацради з телебачення і радіомовлення, спрямовуючи на її адресу доручення видати ліцензію радіостанції, що належить його політичному союзнику депутату Деркачу.

Що стосується витрат, які сторони заявили до відшкодування на випадок перемоги, то Дж. Лемір витратив на юридичних консультантів 1,042 мільйона долара, а Україна витратила у 4,2 рази більше - 4,37 мільйона долара, у тому числі: 3,042 мільйона долара на міжнародних консультантів і 1,330 мільйона долара на українських.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: