ЄБРР: Закон про експорт зерна змусить Україну сидіти на голодній інвестиційній пайці

Субота, 26 березня 2011, 13:40

Якщо Верховна рада ухвалить закон із ознаками державної монополії в експорті зерна, то Україні доведеться сидіти на голодній інвестиційній пайці.

Про це заявив директор департаменту агробізнесу Європейського банку реконструкції та розвитку Жіль Меттеталь в інтерв'ю тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

"Від вас відвернуться грошовиті мішки", - підкреслив він.

А потреба українського АПК у коштах, за словами представника ЄБРР, чимала.

Реклама:

Зокрема, у 2010 році інвестиції ЄБРР в агросектор України становили 173 млн. євро, із яких 95,4 млн. євро - безпосередньо у зернові проекти.

"Вони могли би бути щедрішими на 50-100 млн. євро, якби уряд був надійним партнером. Наші клієнти - сільськогосподарські підприємства, вкладаючи в гектар 1-2 тис. доларів, зуміли подвоїти обсяги виробництва. А якби так фінансово "удобрювати" кожен гектар української ріллі! Чи під силу такі видатки державному бюджету?", - зауважив Меттеталь.

Вихід, на його думку, полягає у тому, щоб залучати приватний капітал.

"Але влада мусить мінімізувати ризики. Бодай у тому сегменті, в якому вона - повновладний господар", - додав директор департаменту агробізнесу ЄБРР.

Він також підкреслив, що Україна зібрала зерна понад власний рівень споживання.

"Тобто, продаючи рештки, ви спрямовуєте потік іноземної валюти всередину України і нею можете покривати зовнішні запозичення. Такі експортні операції не обкрадають вас і не призводять до економічного занепаду", - вважає Меттеталь.

Крім того, за його словами, ЄБРР фінансує виключно компанії приватного сектора.

"Отже, ми не створюємо фінансового навантаження на уряд, український народ. Ми могли б легко подвоїти обсяги нашої діяльності, присутності нашого бізнесу у вашій країні. Звісно, за належних умов. Це саме ті кошти, які не потрібно було б державі запозичувати в інших фінансових інституцій", - наголосив він.

"Головне, аби реформи в Україні орієнтувалися на ринкове середовище, а не на монополію", - резюмував представник ЄБРР.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: