Уряд вирішив обкласти митом експорт зерна

Четвер, 24 березня 2011, 09:45

Уряд має намір запропонувати Верховній раді ввести експортні мита на зерно.

Про це заявив президент Асоціації фермерів і приватних землеробів України Микола Миркевич, пише видання "Дело".

За його даними, відповідний проект закону був схвалений цього тижня Кабміном. Документ передбачає експортне мито на пшеницю у розмірі 9%, ячмінь - 14%, кукурудзу - 12%.  

Необхідність нести додаткові витрати при експорті зерна змусить трейдерів автоматично знижувати на відповідну величину закупівельні ціни.

Реклама:

Тому на відміну від квотування, яке сільгоспвиробники сприйняли відносно спокійно, нова ініціатива викликала шквал критики.

"Ми однозначно проти введення мит на експорт зерна. Уряд продумано використовує квотування. Що стосується мит, то це поганий крок. Він погіршує виробництво продукції", - запевнив Миркевич. 

Нагадаємо, що уряд вже виношував схожу ідею - продаж квот на експорт зерна на аукціонах, що теж загрожувало зниженням закупівельних цін. Під тиском учасників ринку цей проект був заморожений.

У теж час зернотрейдери, які давно вже не бачили нічого хорошого з боку уряду, від нової новації можуть виграти.

Якщо при розподілі квот всі механізми впливу були зосереджені в руках державних відомств - Мінекономрозвитку і Мінагропрода, то мита (теоретично) ставлять всіх гравців в однакове становище.

Процес розподілу квот був непрозорий і результат нічим не гарантований, але при діючих митах компанія буде спочатку знати, скільки доведеться заплатити за право експорту.

Основна мета введення мит на експорт зерна - крім самоочевидної мети наповнення бюджету - незрозуміла.

Занадто багато факторів роблять цей крок нелогічним і не вигідним самому уряду.

По-перше, якщо квотування експорту зерна можна було з натяжкою пояснити світовій спільноті продовольчою безпекою, то мита йдуть в пряме протиріччя з правилами СОТ, і обґрунтувати їх необхідність, тим більше на постійній основі, буде складно.

По-друге, скасування квотування і необхідність платити мита нарівні з усіма позбавляє  конкурентної переваги "Хліб Інвестбуд", успішною діяльністю якого стурбовані представники влади.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!