"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Вартість лікування одного депутата співставна з лікуванням 4 тисяч українців

Середа, 23 березня 2011, 13:16

У 2011 році на стаціонарне лікування депутатів та чиновників вищого рангу з держбюджету виділено 190 мільйонів гривень, на амбулаторне - 103 мільйона гривень.

Загалом на лікування одного високопосадовця виділено стільки бюджетних коштів, скільки на медичну допомогу 4026 пересічних громадян України, пише DT.UA.

Загалом на 2011 рік, порівняно з минулим, фінансування медицини дещо збільшилося і становить 3,2% ВВП - 40 мільярдів гривень.

Але слід ураховувати інфляцію, істотне збільшення вартості комунальних послуг, енергоносіїв, медикаментів тощо. Крім того, згідно з рекомендаціями ВООЗ, неможливо очікувати ефективної роботи галузі охорони здоров'я, якщо витрати на неї становлять менше 5% ВВП.

Реклама:

Що стосується фінансування медзакладів, то воно здійснюється неефективно. Зокрема, лікарні фінансуються залежно від кількості ліжок, і змінити щось або перекинути кошти на іншу статтю видатків не можна.

Лікарні зобов'язані виконувати план ліжко-днів, тоді як щонайменше половина хворих не потребує стаціонарного лікування, але їх там лікують, бо потрібно "закласти" стаціонар.

Згідно із статистикою, в Україні найбільша кількість стаціонарів у порівнянні з країнами ЄС. У Європі основне лікування - амбулаторне, перебування у стаціонарі - мінімальне навіть після великих операцій.
 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: