Порошенко: технологію розрахунку інфляції треба міняти

Середа, 16 березня 2011, 13:49

Технологію розрахунку інфляції в Україні необхідно змінити з урахуванням реальної структури споживання середньої української родини.

Таку думку висловив голова Ради Нацбанку Петро Порошенко в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Структура споживчого кошика перестала відповідати структурі споживання середньої української сім'ї. Сьогодні є певний розрив ... Збереження старих технічних розрахунків інфляції остаточно підірве довіру до економічної інформації", - сказав він.

При цьому, за словами Порошенка, істеблішменту країни необхідно відмовитися від використання моделі розрахунку інфляції в якості зброї в політичній боротьбі.

Реклама:

"Зберігаючи стару методику розрахунку інфляції в таємниці, будь-який уряд може вийти на будь-які показники, закладені до держбюджету. Просто вони не матимуть нічого спільного з реальною ситуацією і реальним споживанням українців. А значить, будуть просто дратувати населення", - підкреслив він.

На думку голови Ради НБУ, зростання цін, яке спостерігається в Україні, в першу чергу б'є по малозабезпечених, які витрачають більше 50-60% місячного доходу на продукти харчування.

"Це неминуче призведе до соціального конфлікту. Він вже не буде у формі 2004 року, коли люди на Майдані матом не лаялися, а водії пропускали пішоходів", - підкреслив Порошенко.

Голова Ради НБУ вважає, що механізм розрахунку інфляції потрібно зробити публічним, а також забезпечити його більш високу оперативність.

"У XXI столітті непрофесійно і, якщо хочете, злочинно розраховувати показник інфляції раз на місяць. Влада для застосування ефективних рішень повинна знати цінову ситуацію в режимі реального часу. Якщо у Сєвєродонецьку або Червонограді ціни на хліб або молоко зросли, то уряд про це має дізнатися через 20 хвилин, а не через місяць", - сказав він.

За його даними, поки уряд отримує дані з великим запізненням і, найчастіше, з спотвореннями.

"Обласні цінові інспекції, обласні статистичні управління, обласні та районні адміністрації через страх покарання намагаються ці дані ред. Але життя конкретної людини в Стаханові або Кіровограді від цього не поліпшується. Вона погіршується, оскільки влада, не маючи об'єктивної інформації, не може ефективно діяти", - пояснив Порошенко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!