Банки все менше хочуть кредитувати АПК

Середа, 16 березня 2011, 13:07

Банки не ризикують вкладати гроші в сільське господарство України через непрогнозовану політику держави в цьому секторі.

Про це заявив президент правління Credit Agricole CIB Жак Муньє на форумі "Агробізнес України", організованому інститутом Адама Сміта, пише газета "Дело".

"До нас звертається уряд із проханням профінансувати посівну кампанію. Але як ми - банкіри - можемо довіряти уряду, якщо приватний сектор перестає йому довіряти?" - сказав він.

Муньє відзначив, що найбільше турбують приватний сектор питання аграрного ринку - це відшкодування ПДВ, введення квот на експорт зерна, спроби монополізувати експорт агропродукції та діяльність нового гравця на аграрному ринку - "Хліб Інвстбуд".

Реклама:

"Компанії інвестують у вирощування зерна, проте не мають гарантій, що зможуть його продати" - сказав він.

Маньє зазначив, що в 2010 році, напередодні посівної кампанії, до банків також пред'являлися претензії у зв'язку з низькою активністю кредитування аграріїв і тоді ці закиди, можливо, були виправдані.

"Рік тому на цьому ж форумі мене запитали про це, і я визнав, що швидше за все так, це ми, банки, робимо щось не так. Однак тепер я можу сказати інше - тепер відповідальність за ситуацію лежить на державі", - сказав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!