АМКУ може оштрафувати нафтотрейдерів на мільярд

Понеділок, 14 березня 2011, 11:01

Антимонопольний комітет України може оштрафувати нафтотрейдерів на суму до 1 млрд. гривень за стрімке підвищення цін на бензин марок А-95 і А-92 в кінці 2010 року і перші дні 2011 року.

Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко в інтерв'ю газеті "Комсомольська правда в Україні", повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"На завершальній стадії розслідування АМКУ щодо цінової змови головних операторів внутрішнього ринку нафтопродуктів. Якщо цей факт буде доведений, то на нафтотрейдерів можуть бути накладені безпрецедентні санкції - до 1 млрд. гривень", - підкреслив міністр.

На думку Бойка, неконтрольоване зростання цін на паливо може стати одним з головних чинників виникнення другої хвилі світової економічної кризи.

Реклама:

"Це виклик, який стоїть не тільки перед Україною, але й перед усією світовою економікою", наголосив міністр.

Як повідомлялося, АМКУ планує на поточному тижні оголосити рішення у справі за фактом стрімкого підвищення цін на бензин марок А-95 і А-92 в кінці 2010 року і перші дні 2011 року в основних мережах автозаправних станцій.

В АМКУ відзначають, що розмір штрафу за порушення конкурентного законодавства може досягати 10% річного обороту порушника.

Розслідування за фактом стрімкого зростання цін на бензин марок А-95 і А-92, зафіксованого наприкінці 2010 року і перші дні 2011 року у компаній "ОККО-Нафтопродукти", ТОВ "Континент Нафто Трейд", "Альянс Холдинг", "ЛУКОЙЛ-Україна" і "Кершер", було розпочато 4 січня.

Спочатку АМКУ планував винести рішення у справі 24-30 січня, проте в кінці січня комітет відклав прийняття рішення на два тижні, посилаючись на необхідність опрацювання значного обсягу інформації, яка надійшла від операторів ринку.

Брифінг 11 лютого, на якому планувалося оголосити рішення АМКУ у цій справі, також не відбувся.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!