Тимошенко діяла в інтересах Газпрому – Фірташ

Субота, 12 березня 2011, 14:59

У 2005 році тодішній прем'єр Юлія Тимошенко діяла в інтересах російського "Газпрому".

Про це заявив співвласник газового трейдера "РосУкрЕнерго" Дмитро Фірташ в інтерв'ю французькому виданню Politique Internationale, коментуючи причини виникнення газової кризи між Росією та Україною, повідомляють InoСМІ.

"У 2005 діяв контракт між Росією і Україною, який передбачав поставки за пільговою ціною, значно нижчою за ту, яку платили європейські країни: по 50 доларів за тисячу кубів. Контракт діяв до 2010 року", - сказав він.

"Росія чудово розуміла, наскільки ця угода для неї невигідна. Але у них руки були зв'язані ще на п'ять років. Газпром шукав спосіб розірвати цей контракт. І вони використовували для цього Тимошенко", - зазначив бізнесмен.

Реклама:

"У 2005 році Віктор Ющенко почав говорити, що потрібно вийти на європейські ціни за газ. Але за цією заявою стояла Тимошенко. І вона діяла в інтересах Газпрому. Яка була справжня причина її поведінки? Нагадаю - на той момент Тимошенко перебувала в міжнародному розшуку", - додав Фірташ.

За його словами, "Тимошенко вдалося покласти всю відповідальність за події на Ющенка".

"Як я вам вже казав, вона постійно думала про вибори президента у 2010 і хотіла послабити чинного президента. У той момент єдиною компанією, яка могла врегулювати ситуацію, була "РосУкрЕнерго", - вважає бізнесмен.

"Вона мала всі необхідні контракти на транзит і на продаж великих обсягів газу. Ми прийняли рішення самим закуповувати газ, який був потрібен Україні. Я фактично продотував бюджет України в цей делікатний період", - зазначив Фірташ.

"РосУкрЕнерго мала доступ до родовищ у Середній Азії, транзитні можливості Росії і України і споживачів Європи. Ще сильна сторона - завдяки "РосУкрЕнерго" неможливо було чинити політичний тиск на Україну", - заявив він.

За словами бізнесмена, "в України більше не було прямих контрактів з Газпромом". "Це ми вели справи з Газпромом. Будь-який конфлікт, який виникав, Газпром мав вирішувати його тільки з "РосУкрЕнерго", - сказав Фірташ.

Він також заявив, що у 2009 росіяни "спровокували другу газову кризу, знову використовуючи Юлію Тимошенко, яка знову розірвала контракт".

"Все це було зроблено Газпромом навмисне. "РосУкрЕнерго" прибрали з ринку. У підсумку Україна отримала непідйомну ціну - 450 доларів за тисячу кубів", - зазначив бізнесмен.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: