"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Нафтогаз": шельфових родовищ вистачить на багато років

Субота, 12 березня 2011, 09:28

Запаси вуглеводнів на шельфі Чорного моря можуть на багато років покрити потреби України.

Про це заявив голова правління НАК "Нафтогаз України" Євген Бакулін на брифінгу в Харкові у п'ятницю, повідомляє агентство "УНІАН".

"Окрім суші, ми також плануємо збільшити перспективу розробки і дослідження шельфу Чорного моря. Попередні дослідження, які сьогодні є, показують, що там дійсно серйозні запаси, які на багато років можуть забезпечити потреби нашої країни", - сказав він.

Стосовно видобування газу на суші, Бакулін зазначив, що НАК "Нафтогаз України" упроваджуватиме нові технології видобування газу на виснажених родовищах, а також планує розвідувати нові родовища, у тому числі й нетрадиційні.

Реклама:

"Планується розвідка нових родовищ, як традиційного використання газу, так і нетрадиційних методів: сланцевих газів, шахтного метану", - сказав він.

Як повідомлялося, Міністерство енергетики і вугільної промисловості вважає, що залучення міжнародних нафтогазових компаній і новітніх технологій є необхідною і пріоритетною умовою розробки великих родовищ вуглеводнів в Україні.

Як зазначають у прес-службі міністерства, освоєння Чорноморського шельфу і великих нафтогазових родовищ суходільної частини України є одним із стратегічних завдань економічного розвитку країни.

Кабінет міністрів дав згоду на укладення договору про спільну діяльність між Державним акціонерним товариством "Чорноморнафтогаз" і ВАТ "Лукойл" з розвідки і видобування нафти і природного газу на шельфі Чорного моря.

Відповідним розпорядженням КМУ передбачається, що об`єктом спільної діяльності є розробка Одеського, Безіменного і Суботинського родовищ.

Частка ДАТ "Чорноморнафтогаз" у спільній діяльності має становити не менше як 50%, внеском "Чорноморнафтогазу" є геолого-економічна оцінка запасів нафти, природного газу і супутніх компонентів цих родовищ.

Внеском ВАТ "Лукойл" є фінансові ресурси, технології й устаткування, які необхідні для дотримання параметрів, передбачених проектами з розвідки і видобування нафти і природного газу на вказаних родовищах.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: