Уряд написав схему щодо "брудних" грошей

Четвер, 10 березня 2011, 09:31

Уряд на засіданні 9 березня прийняв "Стратегію розвитку системи протидії легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, і фінансуванню тероризму до 2015 року".

Згідно з документом, незважаючи на те, що останні 5 років національна система ефективно функціонувала, а в законодавство було імплементовано низку вимог і рекомендацій FATF, проблеми з відмиванням доходів залишилися, пише видання "Комерсант-Україна".

Для їх вирішення запропоновано загальні рекомендації і заходи, які суб'єкти фінансового моніторингу вже здійснюють.

Актуальними питаннями є розробка механізмів виявлення конвертаційних центрів та підприємств з ознаками фіктивності; аналіз зовнішньоекономічних операцій, що здійснюються суб'єктами через офшорні зони; відмова від використання готівкових грошей та збільшення безготівкових операцій.

Реклама:

"Ресурси фінансових установ і держорганів не безмежні, тому вони будуть зосереджені на найбільш ризикованих операціях. Кожна установа розробить критерії з урахуванням особливостей своїх фінансових операцій", - зазначили у прес-службі Держфінмоніторингу.

Серед пропозицій уряду - введення кримінальної відповідальності за маніпулювання на фондовому ринку і посилення покарання за незаконне використання інсайдерської інформації.

Ці злочини мають кваліфікуватися як предикатні - протиправні дії, яким передувало відмивання грошей.

Цього вимагає Конвенція Ради Європи про відмивання, пошук, арешт та конфіскацію "брудних" грошей.

Крім того, на всі предикатні злочини Кабмін пропонує поширювати заходи щодо конфіскації коштів або майна.

Експерти вважають, що домогтися цього при нинішньому рівні тінізації економіки буде непросто.

Глава наглядової ради асоціації "Українські фондові торговці" Сергій Антонов вважає, що не можна викорінити маніпуляції за допомогою криміналізації злочину.

"Існує тонка грань між маніпуляцією і спекуляцією. Наприклад, я торгую акціями за однією ціною, а 25 торговців - за іншою. І чому саме мене потрібно звинувачувати в маніпуляції, а не інших. Хто буде це кваліфікувати - комісія або старший слідчий?", - говорить Антонов.

Щоб приймати такі норми, вважає він, необхідно консультуватися з ринком.

Президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко вважає, що з існуючим рівнем тіньової економіки (експерти оцінюють її в 30-50%) розраховувати на швидкий ефект від запропонованих заходів не слід.

"Всі зловживання на 90%, якщо не на всі 100%, пов'язані c готівковими коштами, і якщо зменшити їх оборот, то будуть скорочуватися і можливості для зловживань", - вважає  президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко.

За його словами, банки виконують усі вимоги фінансового моніторингу, але держоргани належним чином не відпрацьовують отриману від них інформацію.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!