"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ привчив Україну, що долар вічний і непорушний - банкір

Вівторок, 8 лютого 2011, 20:33

Незмінність курсу долара протягом трьох років, до 2008 року, підштовхувала людей брати валютні кредити, процентна ставка яких відчутно нижча.

Про це в інтерв'ю "Главкому" сказав екс-голова Ощадбанку, радник голови правління Укргазбанку Олександр Морозов.

"Курс гривні призначався волюнтаристськи і втратив ту гнучкість, яка б мала хоч якесь відношення до ринку. А найстрашніше - це те, що Національний банк привчив всю країну, що курс долара - вічний і непорушний", - сказав він.

За словами Морозова, "стратегічний сигнал від Нацбанку, незмінність курсу протягом фактично трьох років, підштовхував людей брати валютні кредити, процентна ставка на які була відчутно нижча. Чим це все закінчилося - відомо..."

Реклама:

"Вважаю, відповідальність за таке от привчання всіх українців до ущербної стабільності гривні в першу чергу лежала на Національному банку", - додав банкір.

За його словами, НБУ не зміг або не захотів адекватно реагувати на той факт, що в Україні  більше 50% взаєморозрахунків велося в іноземній валюті.

"Тобто, якщо брати до уваги все валютне кредитування, то гривні в обігу стало менше 50%", - додав Морозов.

Окрім того, він вважає, що помилка Нацбанку полягала в непрозорості контролю над банківськими установами.

"Наприклад, починаючи роботу в "Укргазбанку", я побачив, що реальна ситуація в банку кардинальним чином відрізнялася від того, що показували перевірки НБУ. Національний банк не відстежував об'єктивної картини того, що відбувається в найбільших банківських установах країни", - резюмував банкір.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!