"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Банкіри хочуть поділити депозити на три групи

Вівторок, 8 лютого 2011, 13:32

У рамках роботи над перетворенням депозиту, що є за українським законодавством поточним рахунком, у терміновий вклад, НБУ і банкіри обговорюють відразу декілька змін до Цивільного кодексу і закону "Про банки і банківську діяльність".

Про це пише газета "Экономические известия".

Крім коригування горезвісної ст. 1060 Цивільного кодексу, яка передбачає право вкладника забрати з банку свої гроші на першу вимогу, фінансисти розглядають ще цілу низку законодавчих нововведень.

Зокрема, банкіри пропонують у законі "Про банки і банківську діяльність" розділити поняття вкладний рахунок на три - строковий рахунок, рахунок до запитання і ощадний рахунок.

Реклама:

"На мій погляд, цей поділ має існувати в такій формі: поточний рахунок - це рахунок безкоштовний, його можна забрати, коли завгодно. Ощадний, з відсотками, забрати можна, скажімо, попередивши за три дні. Ну, а депозити повинні бути фіксовані за термінами і вилучатися з банку після закінчення договору. Якщо, звичайно, у клієнта не виникло якихось форс-мажорних обставин", - вважає голова правління Укрсоцбанку Борис Тимонькін.

Банкіри говорять, що таким чином клієнт сам буде вибирати, як йому зберігати свої гроші: із можливістю вилучення в будь-який момент, або ж тільки після закінчення певного терміну.

"По-перше, ми сформуємо нову культуру серед вкладників. Люди не будуть бездумно нести свої гроші в той банк, який пропонує більшу відсоткову ставку, з надією встигнути вискочити "у разі чого", а будуть думати", - говорить глава наглядової ради Дельта Банку Микола Лагун.

Як повідомлялося, минулого тижня НБУ виніс на публічне обговорення проект змін до законодавства, якими суттєво обмежуються можливості вкладників щодо дострокового зняття коштів зі строкових депозитів.

За даними НБУ, на початок 2011 року в українських банках перебувало 275,1 млрд. гривень коштів населення.

З них 66,2 млрд. гривень - вклади "до запитання", 100 млрд. гривень - строкові депозити до 1 року, а 108,9 млрд. гривень - строкові депозити понад 1 рік.

Кошти нефінансових корпорацій на початок 2011 року становили 116,1 млрд. гривень З них 74,9 млрд. гривень - вклади "до запитання", решта 41,2 млрд. гривень - строкові вклади.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!