Думка експерта: Заборона дострокового зняття депозитів спровокує кризу

Понеділок, 7 лютого 2011, 10:40

Утілення ініціативи НБУ щодо заборони чи обмеження на дострокове повернення депозитів банками спровокує чергову банківську кризу.

Таку думку у коментарі "Економічній правді" висловив керівник Всеукраїнського центру сприяння підприємницькій діяльності Олександр Данилюк.

На його думку, ініціатива заборонити достроково знімати кошти з депозитів призведе до масового вилучення вкладниками своїх банківських заощаджень.

"Подібні кроки виправдовують себе, коли застосовуються як тимчасові антикризові заходи за наявності об'єктивних обставин, реальних економічних ризиків для фінансово-банківської системи. Так як це відбувалось у 2004 році та 2008 році, - зазначив Данилюк.

Реклама:

"Пояснення, що такий крок дозволить банкам більш упевнено прогнозувати свої виплати, тому сприятиме відновленню ринку довгострокових кредитів, - не витримує критики", - наголосив він.

Експерт переконаний, що самі лише заяви про подібні наміри викликають ажіотаж серед вкладників, запускають процес масового вилучення громадянами своїх депозитних заощаджень.

"З яких ресурсів за таких обставин банки формуватимуть свої кредитні портфелі? І про яке довгострокове кредитування тоді взагалі мова? Щойно НБУ почне відкрито лобіювати й упроваджувати заявлені ініціативи, як ключові позитивні тенденції у фінансово-банківському секторі будуть зруйновані за лічені дні", - підкреслив Данилюк.

На думку експерта, "недоцільність такого регулювання обумовлена ще й тим, що банки мають достатньо механізмів, щоб контролювати свої фінансові потоки, активно регулювати депозитну політику. Зокрема, шляхом внесення відповідних пунктів у клієнтські договори".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!