Думка експерта: "Газпром збут Україна" виявився непотрібним "Газпрому"

Понеділок, 28 лютого 2011, 11:05

Газовий контракт із Росією, що дістався Україні в спадщину від попередньої влади, тримає вітчизняну економіку "у страшній напрузі", заявив у п'ятницю президент Віктор Янукович.

"Навіть незважаючи на це (знижка в розмірі 100 доларів на 1000 кубометрів газу), все одно ця ціна для нас дуже велика і все одно б'є по нашій економіці, не в серце, але близько", - наголосив він.

Як заявив у коментарі "Економічній правді" експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук, "у місця, близькі до серця Януковича, б'є не тільки ціна газу, а й обсяг який "Нафтогаз України" повинен щорічно викуповувати у "Газпрому".

"Те ж саме "б'є близько в серце" голови ТОВ "Газпром збут Україна" Анатолія Подмишальського. Принаймні, від російського чиновника ми почули про ту частину газового балансу країни на 2011 рік, яка забезпечується за рахунок поставок "Газпрому", - це 40 млрд. кубометрів", - наголосив він.

Реклама:

"З одного боку, Подмишальський підтвердив обсяг газу, закріплений у так званих харківських домовленостях Медведєва-Януковича. З іншого боку, глава "Газпром збут Україна" заявив про бажання в 2011 році продати через своє підприємство в Україну 3,6 млрд. кубометрів", - пояснив експерт.

За словами Корольчука, треба розуміти, що 3,6 млрд. кубометрів повинні, на думку Подмишальського, увійти в обсяг 40 млрд. кубометрів.

"Тут, головне, не забуваємо, що "Газпром збут Україна" повною мірою користується 30% знижкою на газ. Адже газ "Газпром збут Україна" купує на кордоні у "Нафтогазу"", - наголосив він.

"Але у "Нафтогаза" в цьому році інші завдання. І першочергова мета - віддати 12,1 млрд. кубометрів газу швейцарському офшору "РосУкрЕнерго". Міністр Бойко вже озвучив плани зробити це в прискореному режимі до осені 2011 року. У цьому випадку для України буде щастям не заступити за "чорну" позначку в 40 млрд. млрд. кубометрів (домовлений обсяг газу на 2011 рік). Адже на все, що більше цього обсягу, не поширюється 30% знижка. Тому в цьому році "Газпром збут Україна" не отримає пільгового газу", - наголосив Корольчук.

На його думку, у міністра Бойка і голови "Нафтогазу" Бакуліна залишається один варіант вирішення цієї проблеми і тим самим допомогти своїм друзям з "Газпром збут Україна".

"Залишається один варіант: переступити межу в 40 млрд. млрд. кубометрів, свідомо завдати вже не перший раз збиток країні, віддавши пільговий газ компанії "Газпром збут Україна", а за рахунок бюджету докупити у "Газпрому" газ без знижки. Такий план на 2011 рік", - сказав він.

"Звичайно, якщо вагоме слово з газового питання не скаже Віктор Янукович. А також нове керівництво Нацбанку України, на плечах якого і лежить друкування гривень для розрахунків за природний газ", - зазначив експерт.

Та й у "Газпрому", на думку Корольчука, нині немає завдання важливішого, ніж продати газ для "Нафтогазу" з подальшою його передачею "РосУкрЕнерго" - недарма швейцарський трейдер наполовину належить "Газпрому".

"А чи закупить "Нафтогаз" природний газ в розрахунку і на компанію Подмишальського - це на даному етапі для "Газпрому" не має значення. "Газпром збут Україна" в цьому випадку виявився непотрібним "Газпрому"", - відзначив він.

"При цьому якщо в 2012 році "Газпром" збереже обсяг пільгового газу для "Нафтогазу" на рівні 40 млрд. млрд. кубометрів, а промисловість України продовжить нарощувати споживання газу, то історія діяльності ТОВ "Газпром збут Україна" на цьому закінчиться", - наголосив експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!