"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Нафтогаз" заробить на аграріях десятки мільйонів

П'ятниця, 25 лютого 2011, 10:23

Міненерго доручив НАК "Нафтогаз Україна" сформувати резерв палива для продажу його сільськогосподарським виробникам за пільговими цінами.

Як неофіційно пояснив один з чиновників міністерства, в умовах постійного зростання цін на нафту у відомстві очікують, що в найближчі два тижні пальне в країні подорожчає на 20%, пише видання "Комерсант-Україна".

"У цьому випадку 'Нафтогаз', піднявши ціни всього на 10%, зможе додатково виручити 30-35 млн. доларів від продажу нафтопродуктів у середині березня в порівнянні із сьогоднішнім днем", - сказав співрозмовник у міністерстві.

НАК забезпечить резерв низькооктанового бензину і дизельного палива з ресурсів свого дочірнього підприємства "Укргазвидобування" з подальшим продажем сільгосппідприємствам "з дисконтом від середньоринкових цін на момент реалізації".

Реклама:

Мова йде про те, щоб за два тижні накопичити 100 тис. тонн дизельного пального і 60 тис. тонн бензину.

Всього, за даними Кабміну, на проведення весняної посівної кампанії необхідно 418 тис. тонн дизпалива і 110 тис. т бензину.

Через масові заворушення у Північній Африці вартість нафти за підсумками торгів 22 лютого в Нью-Йорку підвищилася на 7,37 долара і становила 93,57 долара за барель, тобто досягла максимуму за останні два роки.

Ще швидше зростають ціни на нафтопродукти в Європі - ціна квітневих ф'ючерсів на Brent на Лондонській біржі збільшилася до 106,5 доларів за барель.

На думку аналітика UPECO Олександра Сіренко, зростання цін на нафту разом зі збільшенням попиту на нафтопродукти здатні привести до підвищення цін на них в Україні до кінця березня на 22-25%.

Прикладу "Нафтогазу" мають намір наслідувати й інші нафтотрейдери.

"Зараз всі великі постачальники намагаються накопичити запаси, притримати пальне паливо в терміналах", - зазначають у прес-службі "Галичини".

За словами генерального директора мережі "Донецькойлсервіс" Віктора Мартиросяна, вже почалися перебої з поставками палива із складів імпортерів: "Ми закуповуємо білоруські нафтопродукти і в останній тиждень не можемо отримати необхідний обсяг, оскільки всі чекають подорожчання і намагаються притримати паливо".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!