Данилишин просив вислати його до України - адвокат

Четвер, 24 лютого 2011, 15:22

Суд Чехії надав політичний притулок колишньому міністрові економіки України Богдану Данилишину, оскільки переконався в тому, що екс-міністра фактично позбавили права на захист в Україні.

Про це заявив адвокат Данилишина Ігор Фомін в інтерв'ю LB.ua.

За словами адвоката, Генеральна прокуратура України не допускала його до матеріалів справи, відповідно він не міг реагувати адекватно на дії правоохоронців, не міг оскаржити постанови ГПУ в суді.

"Дійсно, права на захист в Україні Данилишина фактично позбавили. Не маючи доступу до матеріалів справи, я писав листи до суду, в прокуратуру, скрізь, куди тільки можна, додаючи до них - вдумайтеся - роздруківки новин з Інтернету. Новин про те, що Данилишина звинувачують у тому-то, є такі-то рішення суду. Абсурдно, звичайно, але доводилося використовувати всі можливості", - сказав Фомін.

Реклама:

За словами адвоката, "це було ще до його затримання. Ну, а коли його вже затримали в Чехії... (після паузи). Як би це м'якше сказати?... Обдурили. Підставили. Йому сказали, що, мовляв, є певні питання, потрібно приїхати - дати свідчення, нічого особливого".

Як розповів Фомін, Данилишина запросили для розмови в Посольство України в Чехії. Він приїхав туди з Німеччини.

У посольстві його допитували 6 годин, "відтак взяли за руку, вивели на вулицю і вказали на нього чеській поліції, яка була тут же".

За словами адвоката, "складно говорити, чи була це спланована операція. Ймовірно, звичайно, що поліцейський патруль виявився на тому місці в той самий момент не випадково. Але, те, що Данилишина обдурили, запросивши "на просту розмову" - факт. Він, як чесна людина, на цю розмову приїхав. Отже, його затримують. Виникає питання про екстрадицію. Данилишин пише заяву із проханням вислати його до України, бо впевнений: він ні в чому не винний, отже, боятися нема чого".

Як сказав Фомін, "Слава Богу, я швидко дізнався про те, що сталося, прилетів до Чехії, найняв йому місцевого адвоката. Ще одного - в Дюссельдорфі. Одне слово, із цим кроком ми його зупинили".

"Згідно із чеським законодавством, єдина причина, через яку затриманий на території країни іноземний громадянин може уникнути екстрадиції, - обґрунтування факту його політичного переслідування. Так ми дійшли того, що маємо єдину лінію захисту: доводити, що на батьківщині Данилишина переслідують за політичними мотивами", - повідомив адвокат.

За його словами, головна тактика - продемонструвати: в Україні Данилишин позбавлений права на захист.

"Оскільки я - його адвокат, у нас із ним контракт підписаний, але ГПУ, маючи копії цього контракту, багато разів відмовляє мені в доступі до матеріалів справи, залишалося лише перекладати все моє листування ГПУ, з нашими судами чеською і відправляти до Праги", - говорить Фомін.

"Чехи, треба віддати належне, вникали у всі подробиці, зокрема - суть звинувачення. Факт відмови мені у доступі до матеріалів справи їх справді шокував. Хоча захід цей, із боку наших силовиків, абсолютно безглуздий. Так, не маючи доступу, я не можу оскаржити постанову про порушення. Ще - не можу кваліфіковано коментувати справу, оскільки "не в матеріалі". Останній, до речі, вагомий доказ. Можливо, вони хотіли, щоб мовчав про те, що Данилишина підозрюють у розкраданнях не на 14 мільйонів, як скрізь сказано, а на два?", - наголосив він.

На питання, чи є таке рішення Чехії тривожним сигналом для України, адвокат сказав: "Звичайно. Що ми маємо? По суті - позицію держави Чехія, яка, оцінивши докази в конкретній справі, дійшла висновку: на території України її фігурант на справедливий суд може не розраховувати".

"Тобто, це - оцінка всієї нашої судової системи, роботи відповідних органів. Ми надали факти. Оцінку - Міністерство внутрішніх справ Чеської республіки і суд міста Праги", - наголосив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: