"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Спалахи на Сонці можуть коштувати до 2 трильйонів

Понеділок, 21 лютого 2011, 10:52

Сплеск сонячної активності, що фіксується в останні роки, може призвести до масштабної електромагнітної бурі, яка обійдеться світу в 2 трлн. долара.

Такі підрахунки оприлюднили експерти американської Асоціації сприяння розвитку науки, передає "Інтерфакс".

Наукові інститути зі спостереження за так званою космічною погодою в США, Великобританії і Швеції вже закликали світ до стану підвищеної готовності, пише Financial Times.

"Нам слід серйозно поставитися до космічної погоди. Сонце виходить з періоду затишшя, і наша вразливість підвищилася з моменту останнього сонячного спалаху, що спостерігався близько 2000 року", - відзначив провідний науковий консультант британського уряду Джон Беддінгтон.

Реклама:

"Прогнозування і готовність - ключові слова. Зараз набагато більше наших технологій уразливі для сонячних бурь, ніж це було 10 років тому", - вважає керівник Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США Джейн Любченко.

Сонячні шторми починаються з викидів гарячого іонізованого газу. Ці швидко рухомі потоки заряджених частинок, досягаючи атмосфери Землі, викликають електромагнітні коливання, які впливають на радіочастотний діапазон.

Це призводить до порушення роботи стільникового зв'язку, коротких замикань, збоїв в електроніці, яка використовується в цивільній авіації.

Найбільш сильні шторми можуть відключити супутники на орбіті Землі на кілька годин.

Минулого тижня астрономи зафіксували на Сонці серію великих спалахів після аномально тривалого мінімуму активності. За оцінками американських експертів, ця серія була найсильнішою з 2007 року.

Найбільш інтенсивна сонячна буря за всю історію спостережень вибухнула в 1859 році.

Тоді було пошкоджено багато нещодавно створених ліній телеграфу, однак при тодішньому рівні технологічного розвитку загальні збитки були не надто великі.

Якщо подібна буря повториться зараз, світ втратить не менше 2 трлн. долара, свідчать дані уряду США.

Максимум сонячної активності в поточному сонячному циклі, як очікується, припаде на 2013 рік.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!